Väntetider på akuten

Löften om väntetider har inte uppfyllts

1:40 min

Du skall vänta högst en timme på doktorn när du kommer till akuten. Det är politikernas kanske vanligaste löfte. Men NU-sjukvården har inte kommit en minut närmare målet de senaste åren, visar P4 Västs granskning.

Ju fortare politikerna springer, desto längre från verkligheten på akuten kommer de. Låt oss jämföra mål och resultat. Vi tar det som politikerna gjort till en hjärtefråga: Den tid det får ta innan patienten får en första kontakt med en läkare.

2009:
Mål: 2 timmar
Resultat: 4 timmar

2010:
Mål: 1,5 timme
Resultat: 3,5 timmar

2011:
Mål: 1 timme
Resultat: 3 timmar

– Det är en startsträcka. Vi jobbar kontinuerligt med detta. Vi har ett 12-punktsprogram som vi jobbar med på akuten och vi gör framsteg hela tiden. Nu har vi fått tuffare förhållanden. Våra resultat har sjunkit lite grann. Samtidigt har vi haft nio procents högre inströmning av antalet patienter till akuten.

– Så vi har gjort en rejäl förbättring, men i siffrorna ser det ut som en försämring, säger Lars Helldin, sjukhusdirektör i NU-sjukvården.

Väntetiderna har alltså minskat, men andelen patienter som får träffa doktorn i rätt tid har minskat om man utgår från de mål som gäller. Mönstret är  tydligt: Politikerna höjer ribban en gång om året trots att man rivit på tidigare den tidigare höjden.

– De siffror som vi levererar är äkta. De är inte baserade på att vi lurar systemet genom att gå in och hälsa och sedan säga att nu har vi haft första kontakten och sedan sker den egentligen senare än så. Vi redovisar hellre ärliga siffror som är ärliga än att vi friserar dem för att vi skall bli populära, säger Lars Helldin.