Britter testar teknik för att kyla jorden

1:46 min

Nästa månad kommer brittiska forskare pröva en teknik som skulle kunna användas för att kyla av den globala uppvärmningen framöver. Detta blir ett av de första försöken i världen med geoingenjörskonst, men kommer inte påverka klimatet utan är bara ett test.

De brittiska forskarna kommer under oktober att skicka upp en heliumballong en kilometer upp i skyn ovanför ett nedlagt flygfält i Norfolk vid Englands östkust. Ballongen är förankrad till marken med en 1000 meter lång slang. Genom den ska man testa att spruta upp ofarligt vatten med hjälp av en kraftig högtrycksspruta.

Syftet med experimentet är att ta reda på om det vore möjligt att bygga en mycket större ballong och skicka upp på två mils höjd och via en superlång slang pumpa ut svavelpartiklar som sen sprids i stratosfären. Svavelpartiklarna är tänkta att reflektera bort en del solljus från jorden om man bara skickar upp tillräckliga mängder och sänka temperaturen med flera grader.

De brittiska forskarna ska också ta fram lämpliga partiklar i sitt labb och göra datormodeller över globala effekter. De har fått 20 miljoner kronor från två forskningsråd efter att brittiska vetenskapsakademin kommit fram till att det behövs studier kring så kallad geoingenjörskonst. FNs klimatpanel IPCC kommer också ta med sådan forskning i sin nästa rapport om två år.

Forskningsledaren Matthew Watson tror att det skulle räcka med drygt 10 ballonger spridda runt jorden för att få upp tillräckligt med reflekterande svavelskikt globalt, men säger att han inte propagerar för den lösningen. Den ska enligt Watson bara användas som en sista utväg om klimatet löper amok eftersom riskerna är så stora. Ingen vet till exempel hur svavelpartiklarna påverkar nederbördsmönster på jorden.

Matthew Watson påpekar att en kraftfull och snabb minskning av utsläppen av växthusgasser måste vara förstahandsvalet:
– Geo engineering är inget frikort. Det klokaste sättet att komma ur den globala uppvärmningen är att sänka koldioxidutsläppen snabbt, anser Matthew Watson vid Bristols Universitet.)