Många döda i demonstrationer i Jemen

Det har varit ytterligare en blodig dag i Jemen i dag. Minst 21 personer har dödats, en del av dem av krypskyttar, under demonstrationer i huvudstaden Sanaa.

– Det är främst unga människorättsaktivister som nu gått ut på gatorna för att kräva förändring, säger Tanya Holm, frilansjournalist i Sanaa.

– Där möts de av dödligt våld. Det är skottlossning från civilklädda män och från soldater. Med största sannolikhet är det regimens styrkor.

De senaste två dagarna har varit de blodigaste i Jemen sedan mars. Närmare 50 människor dödats i samband med demonstrationer i huvudstaden Sanaa.

Enligt nyhetsbyråer har krypskyttar bland annat skjutit ihjäl två barn som färdades i bil i närheten av protesterna. Aktivisterna kräver president Ali Abdullah Salehs avgång. Han vårdas fortfarande på sjukhus i Saudiarabien efter att ha skadats i ett attentat i juni.

I dag anlände FN-sändebudet Jamal Benomar till Sanaa och senare väntas gulfstatsorganisationen GCC:s generalsekreterare till Jemen, för att försöka få till förhandlingar om ett regimskifte.

Enligt hjälporganisationen Oxfam är det humanitära läget i Jemen nu akut. Både mat- och bränslepriserna och arbetslösheten har stigit sedan oroligheterna startade. Var tredje invånare i Jemen går hungrig varje dag, enligt organisationen, och det är en bild som Tanya Holm känner igen.

– Mina vänner har berättat att de inte kan äta sig mätta längre.