Halland

Få barn använder cykelhjälm

1:12 min

Inte ens hälften av alla elever på grundskolorna använder cykelhjälm - trots att det är lag på det. Det säger NTFs undersökningar.

I Halland stannade siffran strax under 40 procent, och sämst på att använda hjälm är killarna.

”Det är töntigt”, ”jag slutade ha det när jag var 15 år när man inte behövde ha det enligt lagen” och ”ingen annan har det”, säger några halländska killar, och det är något som nu märks av i NTFs undersökningar.

– Det är ju katastrofalt när det händer olyckor och det vet vi att väldigt många hamnar på sjukhus och får behandling för skador och vi ser också en tendens att hjälmanvändningen dessutom minskar, säger Inge Engkvist, verksamhetschef hos NTF Halland - Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Det skadas nästan tusen barn varje år, ni har ju drivit kampanj för cykelhjälm väldigt längre, hur skulle man kunna göra annorlunda?

– Jag tror det viktigaste är att få vuxengruppen att börja använda hjälm mer.

Det NTF arbetar mycket med nu är just att få den äldregenerationen att använda hjälm så att mormor och morfar påverkar de yngre generationerna.

– Man har nedprioriterat tidigare under flera år det här med cykelhjälmsanvändning, så vi hade mycket mer kampanjer för ett antal år sedan, säger Inge Engkvist, verksamhetschef hos NTF Halland.