Helsingborg

Helsingborgare allt bättre på att källsortera

1:40 min

Det blev betydligt mindre restavfall och sopor efter Helsingborgsfestivalen i somras när man för första gången satsade på att folk själva skulle källsortera. I fjol fick man ta hand om 27 ton osorterade sopor, men i år var det fem ton mindre.

Det mesta gick bra. Detta för att ett tiotal föreningar fick betalt av kommunen för att hjälpa till med sopsorteringen. Men halvätna Langos och peppriga korvar som man inte orkade äta upp åkte ändå ner i den organiska tunnan tillsammans med bestick och tallrik och muggar.

Det var uppskattningsvis fyrahundratusen dagsbesökare på festivalen, men riktigt hur mycket papper och plast som egentligen sorterades undan är inte klart, säger Bertil Alm som är festivalledare.

– Vi vet ju inte exakt hur många kilo och ton det blir men vi vet att av det sorterade kunde 80-90 procent återanvändas och det är positivt. Det här är alltså ett bra betyg till helsingborgarna och vi är väldigt glada att folk anammade vår satsning med miljödiplomering och många vill ju verkligen hjälpa till, säger  Bertil Alm. 

Men det blev misslyckat med det organiska avfallet, folk slängde mat på rätt ställe, men det kom annat med som gjorde att man inte kunde återvinna det organiska.

– Inte succé i år, men vi är glada och vi får ha något kvar att lyckas med nästa år, säger Bertil Alm.