Kinapuffar ändras - anses rasistiska

Fazer drar nu tillbaka förpackningen till godiset Kina, som många tycker är rasistisk och stereotyp. En ängslig diskussion kring en icke-fråga, tycker andra.

Är diskussionen kring Kinapuffar fjantig eller viktig?

Debatten började med en krönika av Patrik Lundberg i Helsingborgs Dagblad. Under rubriken "Ni sliter själen ur mig" redogjorde han för många av de fördomar som han tvingas dras med på grund av sitt asiatiska utseende.

Se bara på Fazers Kina-godis, vars förpackning pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla.

Debatten som följde resulterade i att Fazer bestämde sig för att ändra designen på omslaget till Kinapuffarna. Ett fånigt och ängsligt beslut, tycker en del. För vad spelar egentligen en godisförpackning för roll jämfört med mer handgripliga former av rasism? Så här skriver ledarskribenten Sakine Madon på Twitter.

"När muslimer trakasseras och jagas från områden som Ronna är journalister tysta. Simpel fjantstereotyp på godispåse däremot, då jävlar!"

Författaren och krönikören Elin Grelsson medger att godispåsen lätt verkar som en skitfråga. Och hon tror inte att förändringen kommer göra slut på all rasism. Men:

 ...det centrala är att det inte är upp till vare sig mig, eller Sakine Madon att avgöra vad som är viktigt i det här fallet. Det är aldrig den som tillhör normen som kan definiera vad som upplevs som kränkande och obehagligt. En vit svensk har ingen rätt att förklara vad som är rasism och inte.