Afghanistans förre president mördad

En taliban med en bomb gömd i sin turban mördade Afghanistans förre president, fredsförhandlaren Burhanuddin Rabbani, vid ett självmordsdåd. Ytterligare ett terrordåd slog därmed mot den afghanska innersta kretsen.

Attentatet utfördes i Rabbanis hem i diplomatkvarteren i centrala Kabul på tisdagen. Självmordsbombaren lyckades med uppsåtet att döda den person som ansågs vara avgörande i fredsförhandlingarna med talibangrupper i landet.

President Hamid Karzai beslutade att snarast avbryta sin resa till New York och debatten i FN:s generalförsamling som inleds på onsdagen.

Han valde dock att först möta USA:s president Barack Obama, innan han beordrade sitt plan att återvända till Afghanistan.

Utrikesdepartementets talesman sade att Karzai fattat beslutet "efter att han fått det oerhört tragiska beskedet om professor Rabbanis död denna kväll i en terrorattack i Kabul genomförd av fiender till freden i Afghanistan".

Men dådet som utfördes i ett av de bäst bevakade området i hela Afghanistan visar sårbarheten för talibanernas attacker mot maktens centrum.

En närstående medhjälpare till Rabbani sade att två talibaner färdats till hans hem tillsammans med Karzais rådgivare Masoom Stanekzai.

När Rabbani, som leder Afghanistans Högsta fredsråd, anlände för att välkomna dem i entrén, omfamnas han av en av männen som samtidigt detonerar sprängladdningen i turbanen.

Presidentrådgivaren Stanekzai skadades svårt vid attentatet.

Rabbani var president under 1990-talet när Mujahedinstyrkor slogs om kontroll över landet efter den sovjetiska reträtten. Hans bakgrund gjorde honom väl lämpad att föra fredsförhandlingarna.

-Det här är ett svårt slag mot fredsprocessen och en stor förlust för Afghanistan. Rabbani var framgångsrik i att förmå talibanska krigare att delta i fredsprocessen, sade Sadiqa Balkhi som ingår i fredsrådet.

TT