Reformkrav efter Italiens kreditnedgradering

1:47 min

Standard and Poors nedgradering av Italiens kreditvärdighet väcker starka reaktioner i landet. Den stora arbetsgivarorganisationen Confindustrias ledare Emma Marcegaglia kräver snabba ekonomiska reformer om regeringen ska kunna sitta kvar.

Confindustrias ledare Emma Marcegaglia upprepar vad hon sagt tidigare - att Italien behöver en pensionsreform, sänkta skatter för vissa företag och mer satsning på forskning och infrastruktur. Sker inte detta omgående är Italien i fara och i förlängningen också Europa och regeringen bör avgå, anser mäktiga Confindustria.

Premiärminister Berlusconi skyller Standard and Poors nedgradering på media, som åter gjort fel. Beslutet är en politisk attack, menar han. På det svarar Standard and Poors att beslutet var apolitiskt och grundat på ekonomiska fakta.

Beskedet i morse kom överraskande. Ändå verkar det nu under eftermiddagen, som att Standard and Poors överväger ett ytterligare sänkt betyg om regeringen inte tar sats och blir mer effektiv i att angripa Italiens ekonomiska problem.

Tillväxtsiffran för 2011 ser ut att bli lägre än vad som sagts tidigare, 1,1 procent.

Reaktionerna är heta. Oppositionen fick ytterligare bränsle till att kräva Berlusconi-regeringens avgång, efter att under helgen ha varit upprörd över en ny sexskandal kring premiärministern.

Två konsumentorganisationer tänker däremot stämma Standard and Poors för att värderingsföretaget är ute efter att dra undan grunden för eurovalutan.

Människor på gatan här i Milano talar om det mycket instabila politiska läget, som undergräver chanserna att få ordning på ekonomin. Att Italien kommit i gungning är knappast välkommet i Europa, som har fullt upp med Grekland, vars öde kan komma att avgöras när som helst.