70 miljoner till politiker som lämnat sina uppdrag

2:36 min

Under det senaste året har landets kommuner och landsting betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag. Politikerna har ofta själva valt att lämna politiken och är i många fall garanterade 100 000-tals kronor om året i politikerpension fram till att de fyller 65, utan några krav på att söka nytt jobb.

Det här visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler har gjort.

Centerpartisten Bertil Daniels, före detta kommunalråd i Leksand, har de senaste 12 åren fått ut cirka 250 000 kronor om året i politikerpension.

– Är det någon roll i ett samhälle som är underskattat rent lönemässigt så är det att vara kommunalråd. Skulle man ha betalt för de timmar man har lagt ner så kan jag sitta här med gott samvete i det här sammanhanget, säger han.

Men du tillhör ju nu ett parti som kör på arbetslinjen, att folk ska jobba och försörja sig själva, varför ska du som politiker då ha rätt att få ut pengar när du slutar som politiker, och i princip inte behöva söka något nytt jobb?

– Men alltså kära vän, jag har ju inga dagar att sitta och rulla tummarna, jag är engagerad i många olika saker i det här sammanhanget. Det här är ett avtal som är tecknat mellan svenska kommunförbundet och Sveriges kommuner då, och jag har ingen anledning att bryta det på något sätt, säger Bertil Daniels.

Han var 51 år gammal när han själv valde att avgå från sitt uppdrag som kommunalråd i Leksand år 1999, och har sedan dess fått ut cirka 250 000 kronor om året i pension.

Ingen kan ställa några krav på honom att han ska söka nytt arbete. Sådana är reglerna i de avtal om visstidspension som Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram och som med vissa variationer följs av de allra flesta kommuner och landsting.

I dag är han 63 år och kan totalt få ut tre och en halv miljon kronor om han fortsätter att ta ut politikerpension fram till ålderspension. Han är bara en av drygt 450 kommun- och landstingspolitiker som det första halvåret i år utnyttjat förmånen.

Socialdemokraten Kjell Söderström, tidigare kommunalråd i Arboga, flyttade sedan han avgick till Filippinerna, där han nu bor på ett dykcenter. Under sju år har han fått ungefär 300 000 kronor om året, och om han fortsätter till ålderspension ger det honom totalt närmare 4 miljoner kronor.

– Jag har en fördel av det här, helt klart. Hade jag bott i Sverige hade jag nog tyckt att det hade varit en rimlig ersättning, här är ju prisnivån något annorlunda.

Hur ser ditt liv ut i dag på Filipinerna, jobbar du någonting?

– Nej, jag kan väl hjälpa till lite grann i dykshoppen.

Totalt har kommuner och landsting det senaste året betalat ut mer än 73 miljoner kronor i visstidspensioner till politiker från de flesta partier. Enligt SKL:s grundavtal kan politiker som valt att avgå eller tvingats bort få visstidspension från att de fyllt 50 fram till ålderspension. Men pensionen minskas om de får ett nytt jobb.

Moderaten Iha Frykman, tidigare oppositionsråd i Eskilstuna, hoppade av för ett år sedan och får nu ut cirka 35 000 kronor i månaden.

– Jag tror inte att allmänheten tycker att det här är särskilt bra. Det framställs ju alltid som att vi tar för oss själva, vi politiker, säger hon.