Avbrutet möte om krisen i Grekland

2:02 min

Förhandlingarna mellan Grekland och landets långivare avbröts igen sent i går kväll. De ska återupptas igen till helgen. Samtidigt kommer nu nya uppgifter om att fler banker än vad tidigare sagts hotas av problem om Grekland skulle ställa in betalningarna.

Strax före midnatt, meddelade finansdepartementet i ett kort pressmeddelande att förhandlingarna mellan långivarna och Greklands finansminister Venizelos hade avbrutits. De ska återupptas till helgen i Washington, i samband med Internationella valutafondens IMF årsmöte. Det enda som sas om själva förhandlingarna var att "tillfredsställande framsteg" hade gjorts.

Samtidigt kommer nya uppgifter om vad som står på spel om Grekland skulle ställa in betalningarna. IMF, förklarade i går i sin World Economic Outlook att betydligt fler än de nio banker som pekades ut som svaga i EU:s så kallade stresstest i somras måste skaffa mer kapital, annars kan det gå illa. Det behövs mer buffertar mot nya kriser.

EU:s test av bankerna visade att bara nio europeiska banker behöver skydda sig lite mer genom att skaffa sig större buffertar i form av eget kapital.

Problemet är, att stresstestet har en avgörande brist. Testet räknar över huvud taget inte på vad som skulle hända med Europas banker om Grekland ställer in sina betalningar. Det alternativet fick inte ingå i testet. Det skulle ju kunna antyda att EU tror att det är möjligt.

Nu finns det knappt någon som inte tror att Grekland måste ställa in betalningarna, förr eller senare.

Så i går medgav för första gången också en hög EU-funktionär att det kanske finns ett problem. Joaquin Almudia är konkurrensskommissionär. Han förklarade att nödreglerna för att stödja banker som kanske hamnar i kris måste förlängas.

Problemet är, att många europeiska banker har sina lån till Grekland upptagna till det ursprungliga värdet i sina bokföringar. I verkligheten är det nuvarande värdet mindre än hälften av det som står i böckerna.