Palestinier splittrade inför FN beslutet

1:42 min

Tusentals palestinier gick ut på gatorna i Ramalla på Västbanken i den pågående kampanjen för erkännandet av en palestinsk stat. Men för Hamas i Gaza vore ett misslyckande i FN att föredra.

I den palestinska myndighetens högkvarter på Västbanken Ramallah gick tusentals palestinier ut i en fredlig demonstration till stöd för palestinske presidenten Mahmoud Abbas försök att i FN få medlemskap och därmed erkännande av Palestina som en stat.

En majoritet av världens befolkning stöder det palestinska försöket. Men USA, som har vetorätt, i säkerhetsrådet kommer att grusa förhoppningarna.

Då spelar det ingen roll att faktiskt 80 procent av världens befolkning står bakom, enligt tidningen

Dessutom är palestinierna inte eniga bakom sin president. Maktkampen mellan det palestinska styret på Västbanken och Hamas som styr Gaza syns också i denna fråga.

För Hamas i Gaza är Abbas agerande ett svek. Att begära att bara Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem erkänns som en stat jämsides med Israel vore att ge upp det "historiska Palestina".

Eller som en hög företrädare inom Hamas, Khalil al-Hayya, förklarade för palestinska parlamentariker att en kampanj för ett medlemsskap för en palestinsk stat måste grundas på det historiska Palestina och räkna in också området som nu finns i Israel.

Den uppfattningen har också palestinier på Västbanken. För det område som Abbas kampanj gäller är långt från under palestinsk kontroll. Ett lapptäcke av israeliska bosättningar perforerar Västbanken. Bara Gaza är helt under palestinsk kontroll idag.

– En stat är en dröm för varje palestinier, särskilt de unga och vi stöder Abu Mazen ( Mahmoud Abbas), säger Samar al-Bik, säger en 20-årig student från Khan Yunis i Gaza.

Penningväxlaren Abed al-Karim al-Barghuti som nyhetsbyrån AFP talar med i Ramalla är också för:

– Att vända sig till FN är bara ett steg i den palestinska kampen och jag är optimistisk för vi har ett stort stöd för en oberoende palestinsk stat, säger han.

24 åriga Mariam Abu Daqqa också i Ramalla ser medlemsskapet som första steget mot erkända rättigheter internationellt.

– Det är början på att vi ska få våra rättigheter och att få världen att behandla oss med respekt, säger hon.

Andra tror inte på någon framgång, men anser att palestinierna inte har något att förlora på att gå till FN:

– Vi förlorar ingenting genom att göra detta, vårt landet är redan ockuperat av Israel och inga av de internationella resolutionerna följs, säger Mohammed Zahir, affärsman i Jeriko.

Inga kan som palestinier rabbla numret på alla de FN:resolutioner som tagits när det gäller konflikten med Israel. Resolutioner som antagits, men som inte blivit mer än ord på papper och nummer att rabbla, men utan större praktisk betydelse för att lösa konflikten.

Hoppet sätts till FN som ändå tidigare röstat för den palestinska saken i de olika resolutionerna att om säkerhetsrådet säger nej så kanske generalförsamlingen ändå röstar för ett medlemskap och att det då får symbolisk betydelse.

Faisal Ghazi, som äger en elektronikbutik i Jeriko, anser att detta är ett betydelsefullt steg och kommer att påverka Israel.

– Jag stöder detta fullständigt, även om USA kommer lägga in sitt veto så kan vi säga att vi i alla fall försökte få våra rättigheter som palestinier, säger Said Kamal, kommunaltjänsteman i Jeriko.

Qasam Hamayel, 23 år, som säljer datorer i en butik i Ramalla är orolig för för vad det amerikanska vetot i säkerhetsrådet kommer att innebära:

– Vi tvingas vända oss till FN:s generalförsamling och får en status som Vatikanen, en stat utan gränser, självständighet eller legitimitet. De borde ha tänkt över detta mer, säger han kritiskt.

Nagham Muhanna, student från norra Gaza, anser att ett FN beslut inte förändrar situationen på marken, livet kommer fortsätta vara svårt.

– Jag ser inte hur detta kan påverka mitt liv, så hur kan någotsäga till mig att vi har en stat, frågar hon.

Mohammed Abu Barbakh, taxichaufför i Gaza håller med:

– Vad ska jag bry mig om stat eller inte stat. Det är tomt prat, som inte ger oss mat på bordet. Vi behöver en chans att sörja för våra barn och att gränsövergångarna öppnar och en riktig stat som gör slut på ockupationen, säger han.

Men på södra Västbanken i Hebron hyllar kvinnoaktivisten Maysoon Qawasmi FN försöket.

– Oavsett hur det går i säkerhetsrådet så kommer det öka PLO:s möjligheter att försvara palestinska folkets rättigheter och nationella legitimitet, säger hon.

För Nabluschauffören Ali Abu Hussein är detta historiskt:

– Att vända sig till FN oavsett utgången är historiskt och första gången vi säger nej till både Israel och Amerika. Äntligen får vi tillbaka lite av vår förlorade stolthet, förklarar han.