Dalanytt granskar

"SKL agerar skenheligt"

1:39 min

Sveriges Kommuner och Landsting kan tänka sig ändra på reglerna för visstidspensionerna. Det tycker Ola Olin (V) från Malung är skenheligt. Han har vid flera SKL-kongresser motionerat om det, men fått avslag.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, kan alltså tänka sig att ändra sina riktlinjer om politikerpensioner efter Sveriges Radios granskning. I  Dalarna har det betalats ut fyra miljoner kronor under de senaste tre åren till politiker som lämnat sina uppdrag.

Men Ola Olin, vänsterpartistiskt deltidskommunalråd i Malung-Sälen, tycker SKL agerar skenheligt:

- Jag blev lite upprepad när jag hörde inslaget på radion att SKL kan tänka sig förändra reglerna.  De har haft chansen på flera kongresser, men sagt nej.

- Jag har motionerat på flera av SKLs kongresser om att avskaffa eller förändra visstidspensionen så att den gäller först från 60 års ålder, men inte fått gehör, säger han.

Totalt är det 22 politiker i Dalarna som fått visstidspension någon gång under de senaste tre åren, varav en i Malung-Sälen. Ola Olin säger att han försökt få till en ändring också i sin egen kommun men inte nått någon framgång:

- Man gjorde det enkelt för sig och hänvisade till SKL och deras rekommendationer. Det här handlar ju också om förmåner och privilegier som är nära en själv, då kanske man inte följer sin övertygelse alldeles helt, säger Ola Olin.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se