Obama manar palestinier att vänta

USA:s president Barack Obama sa idag i FN att palestinierna har rätt till en egen stat, men det kan bara ske genom förhandlingar. Ett diplomatiskt dödläge om en palestinsk stat dominerar FN:s generalförsamling.

– Jag är övertygad om att det inte finns någon genväg för att få slut på en konflikt som har pågått i decennier och enda möjligheten är samtal med Israel, sa president Obama.

– Fred kommer inte från resolutioner och uttalanden i FN, fortsatte han i ett tal i FN:s generalförsamling.

Obama påminde om att det slutligen är israeler och palestinier som måste komma överens om frågorna som delar dem, om gränser och säkerhet, om flyktingar och Jerusalem.

Det diplomatiska dödläget kring palestiniernas vilja att bli en FN-stat överskuggar toppmötet i New York när generalförsamlingen öppnade.

EU:s röster kan bli avgörande för hur det storpolitiska spelet slutar.

Palestinierna och dess ledare Mahmud Abbas håller fast vid viljan att FN ska erkänna Palestina som en rättmätig stat. Men i korridorerna i FN-högkvarteret i New York pågår ett intensivt rävspel på onsdagen för att undvika en direkt konfrontation, samtidigt som världens ledare trädde fram i generalförsamlingens talarstol.

Generalsekreterare Ban Ki-Moon vädjade till det internationella samfundet att försöka bryta "dödläget" i Mellanöstern och konflikten som hotar att uppstå mellan Israel och palestinierna.

Palestiniernas krav anses av många som en omöjlighet, då USA tydligt klargjort att landet lägger in sitt veto i säkerhetsrådet och därmed effektivt stoppar förslaget.

Ryssland däremot stödjer den palestinska ansökan om att bli medlem i FN och erkännas som egen stat. Den inställningen stöds av 130 länder.

Men de diplomatiska insatserna handlade om att hitta alternativa lösningar för att försöka få igång nya fredsförhandlingar - som legat på is i ett år - och samtidigt se till att Abbas inte förlorar ansiktet inför otåliga palestinier.

Inställningen hos EU och dess 27 medlemsländer anses kunna avgöra dramat.

Ett oenigt EU håller korten nära unionens kropp. Storbritanniens utrikesminister William Hague meddelade att man mörkar om besked för att sätta press på parterna att börja förhandla.

Även EU:s utrikeschef Catherine Ashton såg nya fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna som enda vägen framåt.