Kalmar

Ministern imponerad av Unga Kris

1:43 min

I dag besökte socialminister Göran Hägglund projektet Tidig insats i Kalmar, ett projekt som går ut på att unga som hamnar i problem med lagen ska få snabb hjälp av andra som varit i samma situation.

Pilotprojektet drivs av Unga Kris, som står för unga kriminellas revansch i samhället, i Kalmar. De samarbetar tätt med socialtjänsten, polisen och kriminalvården.

– Det var roligt att få ge information till Göran (Hägglund) om det projektet som vi driver och det arbete som vi gör, säger Linus Bernardsson som är projektledare från Unga Kris i Kalmar.

– Jag tror att det är viktigt att det får spridning även uppåt, det unika samarbete som vi har med myndigheterna i Kalmar.

Styrka att inte vara poliser

Projektet har precis kommit igång och hoppas nu på att pengar ska komma in även nästa år, så att det kan drivas vidare. Samtidigt vill inte Linus Bernardsson att projektet knyts för tätt till myndigheterna:

– Vår styrka är att vi inte är en myndighet, vi är inte poliser och socialarbetare, utan vi är före detta kriminella och missbrukare som stöttar varandra.

Göran Hägglund blev också mycket imponerad av det han såg i Kalmar:

– Frivilligorganisationer når ofta mycket längre och kan bygga ett förtroende som myndigheterna har svårare att göra, säger han.