Politiker startar företag och behåller pension

3:38 min

Flera av de före detta politiker på kommunal och landstingsnivå som har visstidspension lyfter samtidigt aktieutdelning från egna bolag. På så sätt kan de behålla hela visstidspensionen, eftersom den minskas bara om man får lön.

Stockholms förra finansborgarråd,S, Annika Billström slutade 2006 och får nu ut 54 000 kronor i månaden i visstidspension.  Hon tar ut en mindre lön från sitt företag men desto större vinst.

– Det finns den möjligheten, jag följer regelverket och det har naturligtvis med min privatekonomiska situation att göra.

Hur kommer det sig att du tar ut mer i vinst än lön?

– Jag har svarat på den frågan och det har med min privatekonomiska situation att göra.

Det betyder att den behöver inte samordnas.

– Nej just det. Och då följer jag regelverket.

Socialdemokraternas förra finansborgarråd i Stockholm, Annika Billström får mest av alla före detta kommun- och landstingspolitiker som Sveriges Radios lokala stationer granskat. I dagsläget får hon 54 000 kronor i månaden i visstidspension.

Hon driver numera även ett företag. Enligt bokföringen tog hon under ett och ett halvt år ut en lön på 90 000 kronor, men också en vinst på 355 000. Eftersom vinsten inte sammanräknades med ersättningen från kommunen kunde hon alltså behålla sin pension.

För enligt riktlinjerna från Sveriges Kommuner och Landsting påverkas inte kommun- och landstingspensioner av inkomst av kapital eller inkomst av näringsverksamhet.

Ett före detta kommunalråd kan alltså starta ett bolag och ta ut vinst och samtidigt behålla sin kommunala visstidspension.

Den som får lön från ett annat jobb kan däremot få sin pension minskad.

Många av de politiker som Sveriges Radio granskat som får pension plockar samtidigt ut pengar via sina bolag.

Anders Sjölund är 62 år och har varit riksdagsledamot. Från riksdagen får han ingen pension ännu. Men han kvitterar ut drygt 15 000 kronor i månaden efter sin tid som moderat kommunalråd i Umeå på 90-talet. Efter att han slutat som politiker startade han ett företag. Trots att han för tre år sen fick ut 14 miljoner kronor via bolaget fick han behålla sin kommunpension. Nu bor han i Spanien.

– Jag spelar golf ganska mycket och är också ordförande i den skandinaviska golfklubben som finns här nere.

– Jag har inte haft något jobb sen, när kan det vara, 2002 eller 2003.

Ingela Gardner Sundström som är moderat ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation säger nu att hon kan tänka sig att ändra på regeln som gör det tillåtet att ta ut bolagsvinster samtidigt som man får visstidspension.

– Det är väl en av dom sakerna man får titta på i en sån här översyn. Det är väldigt svårt tycker jag att uttala sig om det är rätt eller fel för det kan finnas många hakar. Och det finns naturligtvis något skäl till att man kom fram till att det skulle vara på det sättet. Men utan en närmare kunskap och analys av det så vill inte jag uttala mig mer än att det är en fråga man kan titta på.

Anders Sjölund tycker att han har rätt till pensionen efter all tid han lagt ner på kommunpolitiken.

– Jag har inget som helst dåligt samvete för att jag har uppburit pension under 10 år. Det har varit bra för mig.

Vad tänker du om att jag ringer och ställer de här frågorna till dig?

– Jag skulle säga att det var på tiden, det är det enda jag har undrat varför ingen i media har frågat om just detta.