Spittrat Tyskland möter påven

2:39 min

I dag kommer påven på statsbesök till sitt ursprungsland Tyskland. Det är ett splittrat hemland som möter påven, många av Tysklands katoliker ser fram emot besöket men flera är också besvikna på honom.

– Vi gläder oss verkligen, påvens besök blir en bekräftelse som stärker vår tro, säger Rita Schmidtbauer, katolik från Bayern som besöker Berlin bara för att få vara med när påven besöker staden.

Och att påven är tysk spelar roll för Rita Schmidtbauer, en av ca 25 miljoner katoliker i Tyskland.

– Det är pricken över i:et för mig att han är tysk, säger hon.

Hon ska vara på Olympiastadion när påven Benedictus XVI, eller Joseph Ratzinger som är hans tyska namn håller mässa inför drygt 70 000 personer i eftermiddag.

Påven kommer alltså hem, säkerhetspådraget är enormt, minst lika stort som när en amerikansk president kommer, och på vissa håll väcker besöket patriotism.

Tabloidtidningen Bild Zeitung har till exempel dammat av sin kända förstasida från 2005, då Ratzinger utsågs till påve, en förstasida som med stora bokstäver slog fast att Wir Sind Papst, "Vi är påven". Nu har tidningen tryckt upp den i en 78 meter hög bild och hängt upp den på redaktionens skyskrapa så att den syns över hela staden.

Men alla är inte lika glada.

– Den katolska kyrkan i Tyskland och i hela världen befinner sig i sin största kris sedan reformationen på 1500-talet säger Christian Weisner, ledare för den katolska rörelsen Wir sind Kirche, Vi är Kyrkan.

Den tycker att katolska kyrkan blivit allt mer konservativ och världsfrånvänd under Joseph Ratzingers sex år som påve. De kräver nu att bland annat synen på homosexuella, celibatet för präster och förbudet mot kvinnliga präster inom katolska kyrkan måste moderniseras. De hänvisar till siffror som visar att katolska kyrkan tappar medlemmar och allt färre vill bli präster.

– Vi är så besvikna på honom och reagerar så starkt eftersom vi i grund och botten tror på påveämbetet. Han skulle kunna göra så mycket, säger den katolske teologen Hermann Häring, som är en av Tysklands främsta experter på den nuvarande påvens förkunnelse.

Dessutom känner han Joseph Ratzinger personligen från studietiden.

Det är ett laddat påvebesök, som väcker olika känslor. Påven kan räkna med stora och starka protester från utomkyrkliga grupper i Berlin i dag. Upp mot 20 000 personer räknar arrangörerna med ska delta, och polisen kommer att hårdsatsa för att slå ner eventuella våldsamheter. Ungefär 100 av förbundsdagens ledamöter kommer också att bojkotta påvens tal i förbundsdagen i eftermiddag.