Vaccinering försenas ytterligare

1:31 min

Vaccineringen mot livmoderhalscancer på unga flickor i landstingens regi kommer att försenas ytterligare. Det står klart sedan förloraren i upphandlingen bestämt sig för att överklaga.

– Det beror ju helt på handläggningstiderna men erfarenhetsmässigt är den ju minst ett halvår i varje instans, säger Göran Stiernstedt på SKL, Sveriges Kommuner och landsting.

Kampen har stått mellan två olika preparat, Gardasil och Cervarix.

I första upphandlingen vann Cervarix, men den överklagades och fick göras om på grund av ett administrativt fel.

I den andra upphandlingen vann istället Gardasil, som också skyddar mot könssjukdomen kondylom.

Företaget Glaxo Smith Kline, som tillverkar konkurrenten Cervarix, skriver i dag på Dagens Nyheters debattsida  att beslutet kommer att överklagas.

Göran Stiernstedt på Sveriges kommuner och landsting vill inte säga hur mycket upphandlingen kostat totalt, men det är stora summor.

– Det är klart att ju mer pengar som ligger i potten desto mer värden står på spel för de inblandade och det ökar ju risken för sådana här processer, säger han.

Göran Stiernstedt tycker det är väldigt synd att vaccinationsprogrammet försenas ännu mer.

– Förlorare är ju medborgarna, och jag vet att man funderar på att se över den här lagstiftningen, det här är ju inte det enda exemplet på långa och utdragna rättsprocesser. Man kan ju undra om det var meningen att det skulle bli på det här sättet.

Enligt Anders Tegnell, avdelningschef vid Socialstyrelsen, innebar den ursprungliga planen gott om tid att utföra vaccinationen.

–  Men i den situation vi nu hamnat finns ingen möjlighet att förutspå vilka tidsrymder man behöver för att införa en allmän vaccination, säger han till TT.

–  Vi börjar närma oss en gräns där det finns flickor som inte hinner få det här skyddet innan de får infektionen och därmed löper en lite ökad risk att få cancer.

Han menar också att det innebär en fara när läkemedelsbolagen kommer att fortsätta att överklaga, och att de i teorin skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

Socialstyrelsen tog beslutet att vaccinera att flickor födda 1999 och senare för tre år sedan. Det är landstingen som ansvarar för att vaccinationen genomförs. När beslutet om vaccinationen togs uppskattade Socialstyrelsen att det skulle leda till att hundra liv per år räddas.