Politikerpensionerna

Politikerpension trots affärsinkomster

2:41 min

För en politiker som hoppat av eller blivit bortröstad kan det vara en god affär att satsa på affärer istället för på lönearbete efter den politiska karriären. Politikerpensionen minskas ifall man har inkomst från lön eller motsvarande. Men ifall slantarna däremot kommer från näringsverksamhet eller kapital betalas pensionen ändå ut.

Anders Sjölund var moderat kommunpolitiker i Umeå. Han har numera dragit sig tillbaka till Spanien och har politikerpension sen ett tiotal år tillbaka.

– Den var värdefull den första perioden kan man säga. Men sen har jag varit lyckosam i affärer de sista tre-fyra åren och det har jag ju levt ganska bra på kan man säga, säger han.

I dag lever Anders Sjölund i ett samhälle nära Alicante i Spanien, umgås med familjen, spelar golf – ordförande i Skandinaviska golfklubben – och har inte jobbat de senaste åtta åren eller så. För det gick bra i affärerna. Ett exempel är fastighetsbolaget bakom Minervaskolan i Umeå, där Sjölund sålde sin del och taxeringsåret 2009 deklarerade ett överskott av kapital på 14.456.613 kronor. Samma år ett underskott i aktiv näringsverksamhet på drygt 1,3 miljoner. Men pensionen efter det politiska uppdraget betalar Umeå kommun ut ändå, drygt 15.000 kronor i månaden, helt enligt regler och rekommendationer från Sveriges kommuner och landsting. Det är bara lön, inkomst av tjänst, som kan göra att pensionen sänks.

Politikerpensionärerna Eva Arvidsson, tidigare vänsterpartist i umepolitiken, och Hasse Larsson, tidigare socialdemokrat i malåpolitiken, hade inte tänkt på att det är skillnad på inkomst och inkomst

– Ja det är ju märkligt. Det är ju märkligt att inte alla inkomster räknas, säger Eva Arvidsson.

– Det skulle gälla samma regler, om du har en inkomst från något håll så ska det kunna reglera, säger Hasse Larsson.

Men Umeås socialdemokratiska kommunalråd Lennart Holmlund säger att så kan man ju inte jämföra. Politikerpensionen ska ersätta förlorad tjänsteinkomst, att man kanske inte har nåt jobb att gå tillbaka till. Andra inkomster kan man inte blanda in, tycker han.

– Om jag vinner fem miljoner på tipset – ska min pension kunna minska på grund av detta – det är ju fullständigt idiotiskt! För då ska du blanda nån typ av ersättningar för tjänst eller arbete. Det är ju den som ska samordnas. Hur du har haft det på sidan om i övrigt så där det ju bara ur skattehänseende det samordnas för då räknas det som inkomstskatt, säger Lennart Holmlund.

Inför tanken att umebor och skattebetalare skulle bli upprörda över att Anders Sjölund ännu plockar ut drygt 180.000 om året av Umeå kommun trots att försörjningen är tryggad säger han själv så här:

– Ja, det kan jag förstå att man blir men den ilskan eller aggressionen den ska ju inte ramla på mig utan den måste gå till dem som har beslutat om, och beslutar idag om, systemet. Man kan inte hoppa på en enskild människa för att den har följt de villkor som var upplagda då. Det tycker jag är ett orimligt förhållningssätt.