God ekologisk mat

Idag inspirerades jag verkligen av matlagningen i programmet. Nakenkorn, spelt var nya ingredienser som jag inte var bekant med innan - nu blir det hem och utforska och smaka!

Varsågoda - det är bara att inspireras och börja laga!

Grönsakswraps:
10 tortillas
1 st lök
400 g majs
200 g frusen spenat eller 500 färsk mangold
1 st röd chili
1 st vitlöksklyfta
2 st tomater
4 msk crème fraiche
Lite spiskummin
Salt och peppar
2 dl riven lagrad ost

Skär löken i tunna klyftor. Skölj majsen. Finhacka chili, vitlök och tomat. Hacka ev mangold eller pressa ur spenaten. Värm upp lite olivolja i en stekpanna och fräs allt samman under omrörning ca 2 minuter. Salta, peppra och strö på spiskummin. Fräs ytterligare 1 minut. Ta från plattan och vänd i crème fraiche och hälften av osten.

Lägg en sträng fyllning på mitten på tortillas och rulla samman. Lägg wrapsen i en panna med lite olivolja och stek ett par minuter med skarven nedåt. Vänd, strö över ost och stek ett par minuter till.

Salsa
1 st gurka
4 st tomater
1 st paprika
2 st schalotenlök
1 st chili
1 st vitlöksklyfta
½ st citron
1 tsk dijonsenap
Salt och peppar
1 msk tomatpuré

Hacka gurka, tomat, paprika, lök, chili och vitlök fint. Blanda med citronsaft, senap och tomatpuré. Smaksätt med salt och peppar

Speltotto
1 kg spelt
2 st gullök
Smör
1 dl rött vin (behövs ej)
1 dl riven parmesan
4 Portabello champinjoner
Ca 2 liter grönsaksbuljong
persilja

Blötlägg spelten över natten i rikligt med vatten. Finhacka löken och stek i smör på låg värme i en kastrull till genomskinlig. Sila av spelten och tillsätt kastrullen. Bryn tillsammans med rött vin till vinet reducerat. Tillsätt hackade champinjoner och så mycket buljong att det precis täcker. Blanda ordentligt och låt det hela småkoka. Tillsätt mer buljong efterhand som det sugs upp av spelten till buljongen är slut.

Smaksätt med salt och peppar och blanda i parmesan och hackad persilja. Servera med gott bröd.