Maud Olofssons sista tal som partiledare

1:18 min

Sitt sista tal som centerledare höll Maud Olofsson på partistämman i Åre. Hon talade om allt som uppnåtts av centerpartiet under hennes tio år som partiledare och lovade vara kvar i debatten även om hon lämnar partiledningen.

12.05

– Vi har visat mod i svåra beslut och det är viktigt i de här tiderna att vara modig och visa ledarskap. Vi måste också vara stolta.

– Den här partistämman är en nystart för ett nytt ledarskap, men också för kompromissens metod och vi ska fortsätta att bygga Nybyggarsverige, avslutar Maud Olofsson och möts av rungande applåder, stående ovationer och busvisslingar.

– Tack så hemskt mycket. Ni är härliga. Kära vänner nu måste ni sätta er ned för annars får ni aldrig debattera, slutar hon. Jag kommer inte tystna i debatten om ni trodde det, jag kommer bara att välja andra forum.

11.58

– Allt vi gör påverkar alla globalt, vi är ingen isolerad ö i världen, säger Maud Olofsson .

11.55

– 1969 avskaffades näringsförbudet för utlänningar i Sverige. Vi kommer inte att klara framtidens välfärd om vi inte låter människor bidra, vi ska välkomna strävsamhet i vårt land. Så ska visionen om nybyggarlandet vara, säger hon. 

– Vi hade också en dröm om det trygga Sverige. Med vårt förslag om rehabiliteringsgaranti ska alla ha en chans att komma tillbaka. Allt blev inte rätt i i den här reformen från början. Men vi rättar till det nu i årets budget, säger hon.

– Rätten att få en andra chans att komma tillbaka, det är det det handlar om.

11.50

– Sverige kommer att införa en av världens mest liberala lagstiftningar för människor som vill komma hit och arbeta. Almi har gett rekordmånga människor microlån för att starta företag, säger hon.

Hon berättar om en somalisk kvinna som hon träffat tidigare och givit rådet att starta företag:

– Maud jag har gjort som du sa och nu har jag 15 anställda, berättar Maud Olofsson.

– Vad är det som gör att vi har så många negativa ord när det gäller invandringen, frågar hon. När hör vi de positiva orden?

11.46

– Miljöbilspremien blev en succe. I budgeten tar vi nästa steg en supermiljöbilspremie, säger hon.

– Vi måste fortsätta bygga ut det förnybara och vi måste få andra länder att följa med, säger hon. Vi måste skapa en grön energihushållning och en bättre miljö för våra barn och barnbarn.

11.45

– Vi satte tuffa mål, högst i världen och nu kommer resultatet. Vi har sexdubblat vindkraftproduktionen, den producerar lika mycket som en av Oskarshamns kärnreaktorer.

– Investeringarna kommer, jag var i Fredrika för några veckor sedan och invigde en vindkraftpark, en och en halv miljard hade investerats där.

– Det som är spännande med detta här är att det sker på landsbygden, det är det som vi har åstadkommit.

11.38

– Vi har skapat en grogrund för att fler ska vilja skapa företag. Nu genomför centerpartiet sänkt moms i restaurangnäringen. RUT-reformen är här för att stanna, ingen framtida regering kommer att ta bort den och det är tack vare centerpartiet.

11.35

– Idag kan man också tacka centerpartiet för att vi inte är med i eurosamarbetet. Nu händer det som vi varnade för skulle hända, flera länder har inte klarat kraven och har inte förstått att man måste ha ordning och reda om man ska ha en gemensam valuta.

Hon säger också att centerpartiet stod emot att man skulle köpa bilfabriker.

11.30

– Federalism handlar om att stärka den enskilda individen, det är centralisering fast tvärtom. Vi var inte överens när vi diskuterade det här, men vi vände och vred och kom överens.

– Jag kommer ihåg Göran Perssons prat om sociala turister. Han försökte verkligen skrämmas och vårt svar var tydligt, alla människors lika värde ska gälla alltid. Tack alla ni som stod upp för att försvara öppenheten!

11.27

– Det är aldrig en slump när kvinnor får ledarskap. Det är heller ingen slump att det är massa partier som inte klarar av att välja kvinnor, konstaterar Maud Olofsson, efter att ha sagt att en annan förebild för henne var Karin Söder.

11.25

– Tack för att ni gav mig den här chansen, fortsätter hon. Kom ihåg att för tio år sedan var vi uträknade. Man tittade på mig och sa att vad ska den där Maud Olofsson kunna uträtta.

– Det var ingen enkel uppgift att ta över som partiledare, sanningen att säga var inte det den stämmans höjdpunkt att jag valdes. Några få av oss visste att Thorbjörn Fälldin skulle komma till stämman och när han kom till stämman rann tårarna för många av oss.

Hon berättar hur viktig starten var för henne att hon hade Thorbjörn Fälldin som en slags extrapappa när hon tillträdde för tio år sedan.

11.25

– Vi är rekordmånga och vi kommer att behöva vara rekordmånga, fortsätter Maud Olofsson och välkomnar också utländska gäster på engelska.

– En väldigt spännande stämma väntar för mig också, ni ska välja ny partiledare och partiledning.

– Själv ska jag lämna och det känns ganska skönt att lämna över stafettpinnen efter tio år, men det känns också lite vemodigt och jag kan inte lova att jag inte kommer fälla en och annan tår.

11.19

Maud Olofsson möts av långa stående ovationer. Och säger tack snälla ni, jag kan ju inte börja med att grina!

11.18

– Vi i Centerpartiet har en stolt tradition av att sätta människan i centrum, säger Hanna Wagenius. Jag hoppas vi fortsätter värdesätta makten över den egna vardagen. Och nu är det dags för kvinnan som fått allt att hända, avslutar hon och välkomnar Maud Olofsson upp på scenen.

11.10

Hanna Wagenius talar om riskerna med nya möjligheter av övervakning i digitala medier, att privata företag kan kolla mejl och det som skrivs på datorer utan att de har polisens befogenheter.

– Vi kan inte nu här förespå om människor kommer att bli förföljda för sina åsikters skull om 100 år, säger hon.

11.00

Svensk folkvisa i folkdräkt och en magiker som trollar med eld och sen trollar fram Hanna Wagenius,  Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande, född i Funäsfjällen. Hon håller nu sitt rikstingstal.

10.57

Till Richard Strauss mäktiga "rymdstycke" Also sprach Zarathustra laddar de 522 ombuden för Maud Olofssons tal. Stycket som blev allmänt känt i Stanley Kubricks film "2001 ett rymdäventyr". Maud Olofsson sitter på främsta bänken tillsammans med den kvinna som kommer ta över efter henne, Annie Lööf.

10.50

Idag är vi en kommun med stor företagsamhet, säger hon. " Nu ska här jobbas och ombuden ska sitta på sin röv, diskutera och rösta och välja en löf", skaldar hon.

10.45

Eva Hellstrand kommunalråd i Åre talar på vers. Hennes kommun är nästan som Blekinge och Halland till ytan.

10.41

1200 anmälda deltagare hälsas välkomna av rikstingets projektledare, som är klädd i folkdräkt.

10.39

Fanbärare med de gröna flaggorna med vita fyrklöver tågar in till handklappningar.

10.37

Ett gigantiskt bildspel visar foton omväxlande med text som "Julbordets självklarhet är från Kina" eller "upptäcktes i Peru".

10.35

Stora skärmar i grönt och vitt med Nybyggarlandet Sverige sitter uppsatta.

10.30

I bakgrunden hörs Ted Gärdestad sjunga under det att ledamöterna samlas för att höra Maud Olofsson invigningstala.

Maud Elisabeth Olofsson är 56 år och bosatt i Högfors i Västerbotten. Hon är gift och har tre vuxna barn. Hon gillar bäst sill och strömmingsbord till mat och har Nepal som drömresemål.

Sin karriär som partiledare inleddes 2001. Näringslivsminister blev hon 2006.