Ny sexskandal inom norska Fremskrittspartiet

1:39 min

Det norska Fremskrittspartiet har drabbats av ännu en sexskandal. Den här gången är det en av Stortingsledamöterna som avslöjats med att köpa sex av en prostituerad när han var i Riga förra veckan. Något som är olagligt för norrmän.

– Vi skulle bara ha det lite roligt och lättsamt och så blev det så här. Det var dumt och det kommer att få konsekvenser för mig" säger Bård Hoksrud till norska TV2, som avslöjade sexköpet.

Hoksrud är ledamot i det norska Stortinget, motsvarande den svenska riksdagen, och sitter dessutom i partistyrelsen för Fremskrittspartiet. Han har under tiden i Stortinget själv varit med och stiftat lagen om att det är brottsligt för norrmän att köpa sex - även om det sker utomlands. Lagen kom 2008 och nu erkänner han att han bröt mot den under ett besök i Riga förra veckan.

Det här är inte den första sexskandalen inom Fremskrittspartiet - i vintras anmäldes en lokalpolitiker för att ha haft sex med barn under 16 år och för att ha smygfilmat pojkar i sitt badrum. Han har nu lämnat partiet.

I våras trädde dessutom en kvinna i partiet fram och avslöjade att hon sextrakasserats i flera år av en partimedlem. Och ungefär samtidigt misstänktes en lokalpolitiker för att ha sextrakasserat unga flickor.

De första sexskandalerna inom Fremskrittspartiet avslöjades för tio år sedan. Då handlade det om att män med höga positioner inom partiet sextrakasserat och sexuellt utnyttjat unga män och kvinnor i partiet.