Njurunda

Njurundabo får livstids fängelse i Thailand

1:57 min

En svensk man har i dag dömts till döden i Thailand för narkotikabrott. Efter dödsdomen omvandlades straffet omedelbart till livstids fängelse.

Med en tung järnkedja fjättrad kring vristerna, med sänkt huvud och tom blick, emottog den svenska mannen, som är i 30-årsålderna och hemmahörande i södra Norrland, dödsdomen.

Men domaren tillade, att eftersom mannen varit medgörlig under rättegången omvandlades straffet omedelbart till livstids fängelse.

Den svenske mannen greps i mitten av juli förra året i sin bostad i Rayong, ett par timmar sydost om Bangkok.

I bostaden hittade polisen att droglaboratorium och ingredienser för att tillverka metaamfetamin, eller yaba, "den galna drogen", som den kallas på thailändska, och som räknas bland de tyngre drogerna.

Polisen fanns också annat material som band svensken till brottet.

Ekot har följt rättegången i Thailand, och den svenska mannens försvar. Han har greppat efter halmstrån. Han har först sagt att han bara ville tillverka flytande två, sen att han skulle lära sig tillverka narkotika, men inte för att sälja det, utan för att sälja kunskapen vidare. Till sist har han skyllt på en annan svensk man.

Men det här var inget som imponerade på domaren.

Under rättegången fick domaren också höra att mannen är dömd i Sverige för att ha tillverkat illegala preparat.

På domarens fråga ifall svensken efter domen ville yttra sig inför domstolen, mumlande han tyst "Nej", och sen leddes han iväg ut i korridoren, med den skramlande järnkättingen kring fötterna.

På en direkt fråga från Ekot, kallar han det thailändska rättsväsendet för ett "skämt".

Michael Töpffer, Bangkok
utrikesdesk.eko@sr.se