Pensionerade politikers inkomst kontrolleras inte

2:05 min

Trots att kommuner och landsting det senaste året betalat ut flera tiotals miljoner kronor i pension till före detta politiker så görs inga kontroller av politikernas sidoinkomster. Den som får lön från ett annat jobb kan få minskad pension, men det är upp till politikerna själva att redovisa sina inkomster.

Kungsbacka kommun har från 2009 fram tills nu betalat ut drygt 1,5 miljon kronor i pensionsutbetalningar till fyra före detta kommunpolitiker. Kommunen litar på att de lämnat korrekta uppgifter och anser att systemet fungerar utan ytterligare kontroll.

– Ja det tycker jag, det har inte varit något mankemang med det, säger Göran Pehrson förhandlingschef i Kungsbacka och ansvarig för utbetalningarna av visstidspension från kommunen.

Hur vet du att det stämmer det som de intygar?

– Nej det vet jag inte, jag får utgå ifrån att de talar sanning, säger Göran Pehrson.

Sveriges Radios lokala kanaler har granskat 450 före detta lokalpolitiker mellan 50 och 65 år som under första halvåret i år fått pension från kommuner och landsting utan krav på att söka nytt jobb. Den som får lön från ett annat jobb kan få sin pension minskad. Men det är alltså upp till politikerna själva att skicka in uppgifter om sidoinkomster.

Kommunerna och landstingen kontrollerar alltså inte med Skatteverket så att uppgifterna stämmer.

Eva Tjärnström socialdemokratiskt landstingsråd i Gävleborg tycker inte att det behövs.

– Det får ju räcka de kontrollsystem som finns. Vi kan inte bygga upp en organisation där vi går in och granskar enskilda människors ekonomi, säger hon.

Det är pensionsbolaget KPA som sköter de flesta kommuners och landstings pensionsutbetalningar. Men inte heller KPA gör några kontroller, eftersom det inte finns med i uppdraget. Men Gunilla Hallenberg, chef för avtal och produkt inom KPA säger att felaktigheter i rapporterna förekommer.

– Ja ibland har vi haft inkomstrapporter som kan göra oss lite misstänksamma så att säga. I de lägena har vi kontaktat kommunen eller landstinget.

Tycker du att det bör införas ytterligare kontroller?

– Inte generellt. Men det är väl alltid så att det finns personer som vill smita undan skatten eller det som man mer eller mindre kan kalla brott naturligtvis. Och det förekommer säkert här också sådana som inte är sanningsenliga. Det är väl troligt.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, anser att kontroller för att undvika felaktiga utbetalningar är ett alternativ.

– Att kontrollera sånt här, det kanske är så vi måste göra. Det kanske är den vägen vi måste gå. Hittills har det ju byggt på att folk är ärliga med sina uppsåt.