Oppostionsledare vann utdraget val

1:53 min

Oppositionen vann valet i Zambia i södra Afrika tidigare i veckan och det blev ett sällsynt fredligt maktbyte som äger rum i dag.

Det var ett galet firande på huvudstaden Lusakas gator i natt.  Oppositionskandidaten Michael Sata vann valet med god marginal, 43 procent mot sittande presidenten Rupiah Bandas med 36 procent.

Banda har haft makten under några av landets verkliga guldår med rekordhöga kopparpriser på världsmarknaden har Afrikas största kopparproducent haft goda tillväxtsiffror och dragit till sig utländska investeringar inte minst från Kina.

Men i ett land där över 60 procent av befolkningen fortfarande räknas som fattiga har missnöjet växt med att inte fler har märkt av de ekonomiska framgångarna. Oppositionskandidaten Sata har vunnit på att lova förändring och fler jobb, med starkt stöd bland annat bland landets många unga arbetslösa.

Sata har också tidigare lovat att återinföra en högre skatt på gruvbolagen som president Bandas regering drog tillbaks, och han har varit en av de hårdaste kritikerna av de kinesiska bolagen i landet, som kritiseras bland annat för att betala sina anställda för dåligt och behandla dem illa.

Men Sata som kallas "kung kobra" på grund av sin giftiga tunga har tonat mer sin färgstarka retorik den senaste tiden, och ekonomiska analytiker väntar sig mycket mer ”business as usual” av Sata än kanske många av hans väljare hoppas på.

Maktskiftet väntas ske redan under dagen, och den avgående presidenten Banda hade en tår i ögat när han på en presskonferens nu på förmiddan erkände sin förlust och uppmanade sina anhängare att acceptera valresultatet.

– Folket har talat och vi måste lyssna,  nu är inte tid för våld och hämnd, utan tid för att tillsammans bygga morgondagens Zambia, sa Banda, i ett tal som borde ha något att säga en rad presidentkollegor runt om på kontinenten. Ett fredligt maktbyte mellan regeringsparti och opposition är alltid något att fira på en kontinent som har sett så många dödliga konflikter födas av tvister om valsegrar.