Hälsingland

Åtalas för människohandel med bärplockare

1:58 min

För första gången väcks nu åtal för människohandel när det gäller bärplockare. Två bulgariska medborgare misstänks i somras ha lurat landsmän till Sverige och skogarna i Hälsingland för att plocka bär.

Men väl i Sverige har offren blivit utan lön och misshandlats.

– De är tre stycken offer för människohandel. De har utlovats gratis transport, gratis logi och gratis mat och sen har de blivit fråntagna sina legitimationer, säger åklagare Christina Voigt, åklagare vid internationella åklagarkammaren.

– Sen har de hamnat i Sverige där de har bott under rätt så påvra förhållanden och varit tvingade att plocka bär utan att ha fått någonting betalt.

De två misstänkta bulgarerna, en kvinna och en man, reste till Sverige för att sälja bär till lokala uppköpare har enligt åtalet även bestraffat sina landsmän när de inte gjort som de ville.

När en av de utnyttjade plockarna flydde och sen kom tillbaka till tältlägret de bodde i så väntade en synnerligen grym bestraffning.

– De har  bundit fast honom med ett rep runt halsen och sen knutit fast den andra änden i en bil och sen har man kört med bilen enligt vad den här mannen berättar en sträck på minst fem hundra meter, säger Christina Voigt.

De senaste somrarna har präglats av rubriker om hur asiatiska bärplockare utnyttjats i framförallt norra Sverige när de inte fått den lön de blivit lovade.

Inför årets bärssäsong stramade Migrationsverket åt reglerna och i år har betydligt färre utomeuropeiska bärplockarna besökt Sverige.

Men de två misstänkta bulgarerna har inte alls varit lika organiserade, menar kammaråklagare Christina Voigt när hon jämför med de senaste somrarnas skandalrubriker.

Skulle rätten gå på åklagarens linje och döma de två bulgarerna för människohandel så väntar ett fängelsestraff på minst två år.

– Jag kan ju bara konstatera att stämningsansökan är väldigt svag. Bevisläget för är svårt för åklagaren och jag förväntar mig en friande dom vad gäller människohandel, säger Jan Nyman som försvarar en av de åtalade.

– Det finns ingen som helst bäring i dom här påståendena vill jag mena.