Gör vi skillnad på offer och offer?

0:30 min

I år var det tio år sedan terroristattackerna i USA den 11 september 2001. Nästan 3 000 människor dog. Dagligen dör det människor i Afghanistan och Irak på grund av amerikanernas ”krig mot terrorismen”. Ändå hålls inga tysta minuter för dem. 

I senaste P3 Debatt undrar  varför vi sörjer offer på olika sätt?

Jag ser inga Facebook-statusar tillägnade till offren i varken Afghanistan eller Irak. Varför glöms de bort medan offren i USA blir ihågkomna som om de vore svenskar?

Krig, terror och dödsoffer är fruktansvärt oavsett vart det sker. Allting är lika hemskt, och det ena är absolut inte mer okej än det andra. Därför kan jag tyvärr inte förstå varför man sörjer offren som dog under 11 september, men inte offren som dör varje dag än idag i Irak. Jag försöker skylla på media.

Att det är på grund av att de skrev mycket mer om händelserna 11 september än de skriver om exempelvis Irak som vi bryr oss mer om USA än resten av världen. Men sedan slår en tanke mig:

Varför skrev de så mycket om USA? Är det för att det är mer intressant för oss att läsa om det landet? Om så är fallet innebär detta alltså att media skrev så mycket om World Trade center jämfört med hur mycket de skriver om Irak för att det har större läsvärde.

Ibland känns det som att vi i västvärlden har hört så mycket om krigen i mellanöstern att vi inte bryr oss längre. Spädbarnslik, blodpölar och kroppsdelar på gatan tillhör vardagen för människorna i dessa länder, och vi har vant oss vid att höra om det.

Det är därför en artikel om ett uppbrott mellan två kändisar garanterat kommer ha större rubrik än en artikel om ett attentat i Israel. Det är därför vi byter kanal på tv:n när nyhetsankaren börjar prata om hur många människor som har dött det senaste dygnet i Egypten.

Jag avfärdar snabbt dessa tankar. Är vi verkligen så grymma? Det kan omöjligen vara därför som vi sörjer de amerikanska offren mer för i så fall förlorar jag hoppet om mänskligheten. Men vad beror det på då?