landstinget

Sjuka kan nekas antibiotika

1:51 min

Nu jobbar Landstinget Gävleborg med att minska förskrivningen av antibiotika eftersom den starka medicinen kan leda till fler resistenta bakterier. Det kan bland annat innebära att personer med halsfluss eller öroninflammation inte får någon antibiotika.

En morot i arbetet är regeringens utlovade pengar till de landsting som lyckas skriva ut färre antibiotikarecept.

Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo menar att det krävs ett nytt tänk bland läkarna.

– Alla är inte uppdaterade och har kanske en för stor rädsla för att en infektion ska bli allvarlig, så att man hellre skriver ett recept för mycket än ett för lite och då kanske det blir 100 recept för mycket, säger Signar Mäkitalo.

Vila istället för antibiotika
Förra året skrev Landstinget Gävleborg ut 336 antibiotikarecept per 1.000 invånare. Regeringen vill att den siffran ska ha minskat till 250 om tre år. Så den här hösten jobbar landstinget intensivt för att få ner användningen av antibiotika, som penicillin.

Det innebär att du som besöker en hälsocentral för att du har till exempel halsfluss eller öroninflammation nu kanske inte får antibiotika, utan i stället får rådet att gå hem och vila.

Nya studier visar nämligen att vid vissa sjukdomar så blir vi friska minst lika snabbt utan medicinen säger Signar Mäkitalo.

– Det är många virusinfektioner som man ger antibiotika till och det är där som det inte behövs, för antibiotika gör ingen nytta men kan orsaka hudutslag, allergiska biverkningar och diarré.

100 miljoner i potten
Som en morot har regeringen utlovat 100 miljoner kronor att dela på för de landsting som lyckats minska antibiotikaförskrivningen till år 2014.

Det kortsiktiga målet för i år är att man ska ha skrivit ut 10 procent färre recept jämfört med 2009. Men det kommer Landstinget Gävleborg inte att klara.

– Sannolikt inte. Pengar i all ära men man ska inte glömma bort att det är viktigare att befolkningen får rätt behandling, inte behandling i onödan, säger Signar Mäkitalo.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se