President Mahmud Abbas:

”Tiden är inne för vårt folk att leva i frihet"

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas talade på fredagskvällen i generalförsamlingen i FN och många var de som hyllade honom när han steg fram. Han sa bland annat att tiden nu är inne för det palestinska folket att leva i frihet. En stund tidigare överlämnade han till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon en ansökan om att FN ska erkänna Palestina som självständig stat.Mahmoud Abbas möttes av stående ovationer när han klev upp i talarstolen. I sitt tal krävde Abbas att Palestina ska erkännas som stat.

– Israel har slagit sönder alla uppriktiga förhandlingsförsök, sa Abbas och höll upp det historiska pappret, en formell begäran om att Palestina ska bli en fullvärdig medlem i FN.

Senare under kvällen talade den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu i FN.

– President Abbas, jag räcker fredligt ut min och Israels hand. Jag hoppas att du vill ta den handen, sa premiärminister Benjamin Netanyahu.

Han slog an en försonande ton och uppmanade den palestinske presidenten att återvända till förhandlingsbordet.

Men han nämnde inte något om en av de stora stötestenarna för fredsförhandlingarna, nämligen utbyggnaden av israeliska bosättningar.

I Ramallah på Västbanken jublade tusentals anhängare, men i USA blev reaktionerna som väntat avvisande.

President Obama har gjort klart att USA är redo att lägga in sitt veto för att stoppa den palestinska begäran. Nu går frågan vidare till säkerhetsrådet, men det kan ta flera veckor innan det blir en omröstning.

Det här är ett dramatiskt och närmast desperat försök av president Abbas att föra upp frågan på världsscenen inom FN och att rikta världens strålkastarljus mot palestiniernas krav och dröm om en självständig stat.

Men det finns också mycket oro för att det här utspelet ska leda till stora diplomatiska konfrontationer i FN och till mer våld i de palestinska områdena.  

In i det sista försökte USA övertala palestinierna att inte lämna in ansökan. Både USA och Israel försöker också pressa andra medlemmar i FN, medlemmarna i säkerhetsrådet, att antingen rösta ner den palestinska ansökan eller lägga ner sina röster när det väl blir omröstning.

När Obama talade inför generalförsamlingen häromdagen, sa han att det inte finns några genvägar till fred. Det är en inställning som har väckt väldigt stor besvikelse på den palestinska sidan.

-- En palestinier som jag pratade med i Washington i dag menade att fyrtio år av ockupation inte är en genväg, utan en livstid, säger Ekots korrespondent Ginna Lindberg.

Mahmoud Abbas tal i generalförsamlingen i kväll är hans historiska ögonblick. Det är ett dramatiskt utspel för att föra upp Palestinafrågan och få världens ledare att lyssna och att agera.

Som politisk taktik kan man säga att det fungerar. Det här sätter större press på bland annat USA, att försöka få igång direkta fredsförhandlingar.

I Ramallah på Västbanken pågick en folkfest till stöd för ansökan till FN, rapporterar Ekots korrespondent Agneta Ramberg på plats.

Stora skärmar hade satts upp bakom en scen, där man visade när president Mahmoud Abbas talade i generalförsamlingen.

– Det viftas med flaggor och det ropas slagord, folket kräver en palestinsk stat. Det är en historisk dag här och det känns. En kvinna som jag pratade med tidigare sa att bara tanken att presidenten går till generalsekreteraren och lämnar in en palestinsk ansökan ger mig gåshud, sa hon.

Det var fullpackat på Arafattorget i Ramallah, till och med på taken på huset runt torget. Alla ville följa Abbas tal via storskärmen på torget och uttrycka sitt stöd och sin stolthet, på denna för palestinierna historiska dag.

Apotekaren Rana stod där med sin 6-åriga dotter och viftade med en palestinsk flagga.

– Det är klart att jag är lycklig! Den här dagen har vi väntat på så länge.

Lärarinnan Ghada, som stod bredvid mig i trängseln, var också glad.

– Det blir ett amerikanskt veto förstås. Vi får kanske inte ut så mycket av det här i slutändan, men vi har varit som döda och nu har vi vaknat upp.

Israelerna hade infört mycket kraftiga restriktioner i dag. Bara män över femtio fick delta i bönen och enbart palestinier med israeliska id-kort, alltså boende i östra Jerusalem, ingen från Västbanken.

– Risken, som palestinierna också ser, är att någon kastar en sten, israeliska soldater skjuter och någonting går över styr. En dag som den här får det inte ske, säger Agneta Ramberg.

Samtidigt som processen i FN:s generalförsamling pågår har sändebud för den så kallade fredskvartetten, EU, USA, Ryssland och FN samlats i New York.

Kvartetten har, enligt vad diplomatkällor uppger för nyhetsbyrån Reuters, enats om ett uttalande, som man hoppas kan innebära att parterna återvänder till förhandlingsbordet.

Tidigare har bland annat utrikesminister Carl Bildt pekat på vikten av ett starkt uttalande från kvartetten om fredsprocessen.