Blekinge

Lag hindrar brottsmedlare att följa upp

Brottsmedlarna i Blekinge län hindras från att följa upp sina medlingssamtal. Det är olika sekretesslagar som sätter käppar i hjulet.

Lennart Nilsson som är medlare i Karlskrona vill kunna följa upp sina medlingssamtal:

– Det finns intresse från andra medlingsföreningar att driva denna frågan.

Lag står i vägen
Idag så har vi cirka 140 medlingssamtal om året i Blekinge där brottsoffret får träffa gärningsmannen en andra gång. Tanken är att brottsmedlingen ska ge tillfälle för gärningsman och brottsoffer att bearbeta situationen efter att brottet har begåtts.

Idag kan inte dessa medlingsamtal följas upp av medlarna. Det som sätter stopp för uppföljningen är en lag som säger att efter att man avslutat en medling så får inte medlarna längre använda dokument som man fört under tiden.

– Medlingsverksamheten lyder under sekretesslagen och det måste vi givetvis ta hänsyn till. Det kan kanske vara ett hinder när det gäller att utveckla vårt arbete. Vore intressant att göra en undersökning och ställa frågor hur medling har påverkat både gärningsman och brottsoffer, det kan vara ett sätt att utveckla vårt arbete, säger Lennart Nilsson.

Vill förändra
Lennart Nilsson tror att en förändring behövs och tycker att man borde se över lagen för att komma runt problemet.

– Visst det vore väl kanske en idé att förändra lagstiftningen och då får väl vi vara med och påverka förstås, säger Lennart Nilsson.

Vad händer nu?

– Vi skall träffas nu kommande torsdag, då skall jag lyfta frågan och se vilka möjligheter som finns, säger Lennart Nilsson.

Camilla Kanz
Camilla.Kanz@Sverigesradio.se