Luleå

Alkoholservering i landstingshuset

1:16 min

Landstingshusets nya restaurang i Luleå kan få serveringstillstånd för alla slags alkoholhaltiga drycker inom kort.

Den ägs av landstinget som vill ha representation där. Tidigare ägare har inte haft alkoholtillstånd. Men det blir enbart vin och starköl som bjuds säger Gunnar Persson tillförordnad landstingsdirektör. Luleå kommun tar beslut på måndag. Alla myndigheter från polis till räddningstjänst ger klartecken.

– Vi har gått ut på restauranger på stan och bjudit vid representation. Men nu har vi ju en egen nybyggd fullt utrustad restaurang inne i landstingshuset och då passar det bra att ha bjudningar av externa gäster där. Det här gäller inte interna landstingsbjudningar, betonar tillförordnad landstingsdirektör Gunnar Persson.

På måndag den 26:e tar kommunstyrelsen i Luleå beslutet. Redan nu har det godkänts av miljönämnden, socialförvaltningen, polismyndigheten och räddningstjänsten.

I sin ansökan om serveringstillstånd skriver Norrbottens läns landsting till tillståndsgivaren kommunstyrelsen i Luleå, att de vill ha;

Servering av alla slags alkoholhaltiga drycker till allmänheten i Restaurang Solsidan Kök och Matsalar: matsal 1, matsal 2 och foajè. Sökt serveringstid är måndag-söndag klockan 11.00-01.00.

--Till en början åtminstone, är det bara våra egna representationsmiddagar som ska finnas på kvällstid, säger Gunnar Persson, tf landstingsdirektör.

Han förklarar att det bara är landstingsstyrelsens ordförande och landstingsdirektören som kan ge klartecken för vin eller starköl vid gästmiddagar.

– Starksprit förekommer aldrig hos oss. Vid besök i andra landsting har man ofta vin och starköl och det är legio att man bjuder på det vid våra besök i utlandet. Så det är normalt.

På SKL, Sveriges kommuner och landstings pressavdelning uppger man att det är upp till varje landsting att ta beslut om alkoholservering och var. Bara det följer lagen.