Sverige ser NTC som Libyens legitima regering

1:26 min

Sverige betraktar det övergångsråd som styr Libyen som landets legitima regering. Det framförde statsminister Fredrik Reinfeldt i New York när han träffade ledaren för rådet, Mahmoud Jibril.

– Det framförde jag i dag till Jibril, som ofta beskrivs som premiärministern i det övergångsråd som styr Libyen, att vi betraktar dem som legitima representanter för det libyska folket i en av Sverige erkänd stat, nämligen Libyen, säger Fredrik Reinfeldt.

Sverige har erkänt den nya regeringen i Libyen?

– Vi betraktar det som den legitima representanten för det libyska folket. Vi ska vara klara över att de själva beskriver sig som en första övergångsregering på väg mot konstitution, demokratiska val och ett nytt styre av Libyen, säger Fredrik Reinfeldt.

Frankrike var det första land som erkände rebellrådet som Libyens legitima regering och hittills har mer än 60 länder världen över följt efter.

Nu alltså också i praktiken Sverige, även om Sverige har en annorlunda syn på formaliteterna.

Större länder erkänner ofta själva regeringarna medan Sverige och många mindre länder erkänner stater, och så får man regeringen så att säga på köpet.

Sverige erkänner sedan länge Libyen och skulle inte behöva godkänna den nya regeringen.

Men problem kan uppstå när olika regeringar konkurrerar om makten och vilken man då ska ha de officiella kontakterna med.

I den mån det varit någon oklarhet med Sverige är den i varje fall undanröjd i och med att Reinfeldt träffat premiärministern Mahmoud Jibril i rebellernas övergångsråd och förklarat att Sverige ser det som Libyens legitima regering.