Linnéuniversitetet

"Ge hejarklackarna statsbidrag"

1:13 min

Satsa på hejarklackarna - ge dem statsbidrag!  Det anser Dan Porsfelt som är sociolog vid Linnéuniversietetet och som har forskat om läktarkulturer i sportsammanhang. Han tycker att klackarna kan jämställas med trossamfunden.

– I Sverige ger vi ganska många miljoner varje år till trossamfund till exempel. Varför skulle vi inte kunna ge statsbidrag till supportergrupperingarna? Det är en rörelse som engagerar hundratusentals människor varje vecka och om man generaliserar lite är inte så mycket som skiljer fotbollssupporterskapet hos de aktiva supportrarna, från deltagandet i en kyrka, säger Dan Porsfelt.

Dan Porsfelt har i sin forskning varit med i hejarklackar, både på och utanför läktaren, för att studera hur just supporterskapet ser ut. Han menar att det finns en kreativitet ibland supportergrupper som handlar om allt från att skapa ramsor, till att jobba för och försöka påverka olika saker. Men detta lyfts fram alltför sällan, gentemot de negativa sidorna med till exempel läktarvåldet och Dan Porsfelt anser att en enkel lösning alltså skulle kunna vara att ge statsbidrag till hejarklackarna.

– Det finns ny forskning från England som visar att det här med att inkludera aktiva supportrar nog är en väg framåt och det finns klubbar som jobbat lite med detta i Sverige med ganska positiva resultat, säger Dan Porsfelt.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se
Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se