Dödshot mot paneldeltagare efter Dawit-diskussion

-Nämner du mitt namn och skriver om Dawit Isaaks familj en gång till ska jag skära halsen av dig!

Det hotet riktade en exileritrean, som tillhör dem som stödjer nuvarande presidenten i Eritrea, mot Meron Estefanos efter en paneldebatt på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg under fredagen. Hotet har  polisanmälts.

Meron Estefanos är människorättsaktivist och journalist, skriver och gör radioprogram. För något år sedan skrev hon om den djupa splittring många eritreanska familjer upplever, eftersom exileritreanerna mer eller mindre är delade i två grupper: de som stöjder den sittande regimen och de som vill ha yttrandefrihet och demokrati, som till exempel Dawit Isaak.

–Mannen talade om vem han var och sa att jag inte har rätt att skriva om Dawit Isaak och hans familj. Skulle jag göra det igen kommer han att skära halsen av mig. Jag förklarade att jag visst har rätt att skriva om vad jag vill i Sverige, säger Meron Estefanos.

-Det visar vilken press många exileritreaner lever under, både i Sverige, Norge och hela Europa. Man försöker helt enkelt tysta alla som är kritiska mot regimen, säger Kjetil Tronvoll - människorättsprofessor från Norge och en annan av debattdeltagarna. Tronvoll är troligen den europe som vet mest om Eritrea.

Mer om det här i nästa veckas Publicerat, där för övrigt Meron Estefanos hörts tidigare.