Mahmoud Abbas återvänder hem som en hjälte

1:31 min

Palestiniernas president Mahmoud Abbas är på väg hem till Ramallah på Västbanken efter att ha lämnat in ansökan om palestinskt medlemskap i FN, trots framför allt USA:s och Israels motstånd, rapporterar Agneta Ramberg. Dagen efter finns glädjen kvar i Ramallah, men också oro för framtiden.

 – Jag är så stolt över honom, vi har väntat på detta ögonblick, säger ekonomistudenten Ramzi.

Ramzi stod kvar med sin palestinska flagga medan storbildsskärmen, där ett fullpackat torg hade lyssnat och jublat till Mahmoud Abbas tal i New York, monterades ner och prisade en palestinsk president han inte har gillat förut.

– Nu, sade Ramzi väntar vi på honom, på att han ska komma hem.

Mahmoud Abbas kommer hem som en hjälte hit till Ramallah i dag.

Abbas är en färglös och okarismatisk man som länge har setts som alltför benägen att undvika konfrontation med Israel och USA. Han trotsade dem i FN och väckte beundran och stolthet bland sitt folk.

Abbas är en pragmatiker, fredsprocessveteran och beslutsam motståndare till våld som kampmedel, men det har han inte haft mycket för.

Det har inte gett honom framsteg att visa upp för sitt folk, istället har han setts som alltför benägen att vika sig för israeliska och amerikanska krav. Nu har han trotsat och kringgått Israel och USA.

Han har visat prov på diplomatisk list och uppstudsighet, internationaliserat den palestinska frågan och fått världens uppmärksamhet riktad mot den.

Nu har denne färglöse man i grå kostym popularitetssiffror här som han aldrig haft förut och är, åtminstone för tillfället långt populärare än det islamistiska Hamas.

Det råder fortfarande en stolt feel-good stämning i Ramallah, men den är blandad med oro.

– Det kommer att slå tillbaka mot oss, säger Rami Awad, som är lärare och som var på torget och jublade över FN-ansökan i går kväll. Vi kommer att få betala för det, men hur vet jag inte. Vi får vänta någon månad eller två och se.

Israel har gjort klart att det betraktar den palestinska FN-ansökan som ett brott mot ingångna avtal med Israel och att Israel därmed förbehåller sig rätten att svara på det avtalsbrottet.

Från högerflanken i premiärminister Netanyahus regering har det hörts hot om att hålla inne de väldiga summor i skatter och tullar, som Israel enligt avtal samlar in för den palestinska myndighetens räkning.

I Washington hotar delar av kongressen med att dra in det amerikanska biståndet till Abbas palestinska myndighet. Skulle någondera, eller båda, dessa hot sättas i verket skulle det slå mycket hårt.

Medan den palestinske presidenten har uppnått, vad en israelisk kolumnist i dag kallar "rockstjärnestatus" i New York och stoltheten finns kvar på hans hemmaplan, så är den blandad med oro för vilket pris palestinierna kan komma att få betala för FN-ansökan.