Annie Lööf lovar ett tydligare Centerparti

1:37 min

Centerpartiets nya partiordförande Annie Lööf höll i eftermiddag sitt första stora tal inför partistämman i Åre. Centern ska bli tydligare med sitt budskap lovade hon.

– Det är dags att göra upp med bilden av en landsbygd som inte kan. Vi måste se kraften i varje människa och skapa en ”möjlighetspolitik” som omfattar hela vårt avlånga land, sa den nyvalda ledaren för centerpartiet Annie Lööf.

Annie Lööf vill också öka stödet till de svagaste i samhället.

– Det är vi är som svagast som vi behöver varandras solidaritet som mest. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige att under decennier ha ett så brett utanförskap. Det går inte att blunda. Det går inte att glömma bort, säger hon.

Annie Lööf vill också att mycket mer ska satsas på entreprenörskap och eget företagande.

Hon vill också att centerpartiet blir bättre på miljöpolitik.

– Centerpartiet ska inte bara vara alliansens gröna röst. Centerpartiet ska vara Sveriges tydliga och gröna röst, säger Annie Lööf.

Annie Lööf säger att på sikt kommer mycket att ändras i centerpartiets politik bland annat på grund av otydlighet hos den tidigare partiledningen. 

– Vi har villat bort oss i våra grundläggande värderingar under en längre tid. Där tror jag att det är viktigt att vi sätter oss ned och diskuterar vilka värderingar som ska prägla framtidens centerpolitik.

När räknar du med att ge klarare besked?

– Jag är känd som en väldigt tydlig politiker. Jag är väldigt tydlig med det beskedet. Det är centerrörelsen som ska forma ett idéprogram, därefter kommer också förslagen, säger Annie Lööf.