Ökad oro i USA inför europeiska skuldkrisen

1:23 min

I Washington pågår idag IMF:s och Världsbankens höstmöten där krisen i Europa är i fokus. Oron växer i USA över den europeiska skuldkrisen.

Den amerikanske finansministern Timothy Geithner uppmanar idag europeiska ledare att göra mer för att hindra att smittan fortsätter sprida sig globalt.

Det ekonomiska toppmötet här i Washington har förvandlats till ett krismöte, som präglas helt av skräcken för den europeiska smittan.

USA:s finansminister Timothy Geithner skärpte tonen idag och uppmanar sina europeiska kolleger att skapa en brandvägg, som han kallar det, för att hindra att krisen sprider sig ännu mer. 

– Den ekonomiska stressen i Europa är den allvarligaste risken som världsekonomin står inför, sa Timothy Geithner i sitt tal härinne på IMF:s högkvarter, där världens finansministrar och riksbankschefer nu är samlade.

Och Geithner uppmanade EU att trappa upp tempot: besluten kan inte vänta, sa en frustrerad amerikansk finansminister. 

Samtidigt gör de europeiska ledarna vad de kan för att lugna marknaderna genom att försäkra att arbetet med att rädda Grekland går framåt.

Och IMF:s Europachef försöker också dämpa oron.

– Europas banker skulle överleva även om Grekland går omkull och ställer in betalningarna, sa Europachefen António Borges.

Senare idag håller IMF:s nytillträdda chef Christine Lagarde presskonferens, för att återigen uppmana världens största ekonomier att samla sig och ta ansvar för att undvika att skuldvågor och bankkriser fortsätter att sprida sig.