Krav på varningar på mediciner i EU

1:25 min

Hundratusentals personer dör varje år för att de använder sin medicin på fel sätt. Nu kräver hälsoexperter att EU ska lagstifta om att medicinförpackningar måste innehålla skriftliga varningar om vad som kan hända om patienten inte tar sin medicin ordentligt.

För den som har till exempel hjärtproblem kan slarv med medicinen i allra värsta fall leda till döden. Enligt nyhetssajten Euractive finns uppskattningar om att nästan 200 000 personer i EU dör varje år av att de feldoserar medicin eller helt låter bli att ta den. Framför allt är detta ett problem hos äldre patienter.

I början av oktober väntas EU-kommissionen komma med förslag till ny lagstiftning om patienters rättighet till information och inför det förs det nu fram krav om att det ska skrivas tydligt på förpackningen vad som kan hända, om man tar medicinen på fel sätt.

Vid ett lunchmöte i Bryssel i veckan kom uppgifter om att mellan 20 och 30 procent av europeiska patienter inte följer den medicinkur de har blivit föreskrivna av sina läkare.

Enligt Euractive sa en polsk professor i familjemedicin att det bör bli EU-lag på att medicinförpackningar i framtiden ska innehålla information som verkligen får patienterna att hålla fast vid sin medicinering, samt information om vad de ska göra om de inte lyckas ta sin medicin ordentligt.

Vid mötet upprepade flera hälsoexperter också ett krav, som EU-parlamentet förde fram redan för ett år sedan, om att det på medicinförpackningen måste stå tydligt var på internet man kan läsa mer om sin medicin.