"Join Fair Sex"

1:37 min

Mode kan vara ett instrument för att uppmärksamma trafficking och jämställt sex. Det tycker organisationen Real Stars som ställer ut specialdesignat mode på Röhsska muséet i Göteborg.

– Det handlar lite om sex, fair sex, till och med leggings. Vad har det med saken att göra och det ser bra ut så man går närmare och tittar på det, säger Emmanuel Roux. kenhet

Emmanuel Roux är engagerad i den ideella organisationen Real Stars som alltså vill ge frågan om trafficking mer uppmärksamhet.

– Den här frågan är så svår så den behövde laddas med positiv energi hur svårt den än kan låta.

Redan i våras samarbetade den nystartade organisationen med Angeredsgymnasiet för att väcka opinion i frågan. En del av elevernas tankar och reflektioner finns sedan i somras på Världskulturmuséet och nu är det alltså Röhsska som ställer ut en helt ny kollektion strumpbyxor och leggings gjorda av textildesignern Johanna Brag.

– Dels är det god smak, det är ganska bra design tycker jag. Samtidigt har man bestämt sig och tagit ställning i ett ganska besvärligt ämne. Det säger Ted Hesselbom som är chef för Röhsska museét.

– Vi är ett modedesignmuseum och vi samlar ju det och vi tittar på det som händer i världen, men också det som händer lokalt som är viktigt. Vi försöker plocka fram det som gör skillnad.

Tina och Angelica är på studiebesök med sin klass från Plusgymnasiet i Göteborg. De tycker förvisso att det låter bra att stoppa människohandel men är har uppenbarligen inte riktigt samma smak som museichefen.

– Jag tror inte ens många skulle ta på sig dom, det är alldeles för konstiga färger.

Det första målet för Real stars är att samla in så många namnunderskrifter som möjligt, för en lagskärpning mot trafficking. Enligt beräkningar har Europa högst antal sexslavar per invånare i världen och uppropet ska skickas till EU på den Europeiska dagen mot människohandel den 18 oktober 2011.

– Ju fler som tänker i rätt riktning, desto närmare blir det en förändring, säger Emmanuel Roux.