Hårda krav inför nya förhandlingar med Israel

1:34 min

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas fick en hjältes mottagande när han i eftermiddag kom hem till Ramallah på Västbanken, efter att ha lämnat in palestiniernas ansökan om fullt FN-medlemskap i New York i fredags. Samtidigt pågår försöken att få igång nya förhandlingar mellan Israel och palestinierna, men utsikterna till framgång bedöms som små.

Mahmoud Abbas togs emot av 1000-tals jublande och flaggviftande palestinier när han kom tillbaka till sitt presidenthögkvarter, Muqattan, i Ramallah. Den här veckan i FN har förvandlat den färglöse, okarismatiske Abbas till en hjälte.

– Jag förde era drömmar till FN, sa Abbas till folkskaran, och han sa att efter den arabiska våren har den palestinska våren fötts nu.

Palestinierna kommer bara att gå in i nya förhandlingar med Israel, om Israel stoppar allt bosättningsbyggande på ockuperad palestinsk mark och går med på att förhandla på basen av de gränser som gällde innan Västbanken, Gaza och östra Jerusalem ockuperades, sa Abbas.

Det lät som ett nej till det förslag om en ny förhandlingsomgång, som den internationella så kallade kvartetten – USA, EU, FN och Ryssland lade fram i fredags kväll. 

Palestinierna har gjort klart att de vill förhandla, men inte återvända till vad den kallar den onda cirkeln av fruktlösa förhandlingar för förhandlingars skull.

Israel går inte med på de palestinska kraven och vill ha vad man kallar villkorslösa förhandlingar.

Samtidigt hotade Israels ultranationalistiske utrikesminister Yavigdor Lieberman i dag, med vad han kallade skarpa återverkningar mot palestinierna om de, efter ett amerikanskt veto i säkerhetsrådet, istället vinner inträde som observatörsstat i FN:s generalförsamling.