SD-ledamot blir politisk vilde

1:52 min

Sverigedemokraternas riksdagsledamot William Petzäll lämnar partiet, men sitter kvar i riksdagen som så kallad politisk vilde, alltså utan partibeteckning. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder är bekymrad över avhoppet, som han fick reda på i morse.

– Vi i partiledningen fick beskedet från Expressen i dag. Jag tycker att det är beklagligt. Petzäll har ju lovat hela det svenska folket dyrt och heligt att han skulle avträda alla sina politiska uppdrag om han återföll i missbruk. Nu ser vi tyvärr att han inte kommer att göra det, säger Björn Söder som är partisekreterare för Sverigedemokraterna.

23-årige William Petzäll har de senaste åren varit en av Sverigedemokraternas mest framträdande företrädare. Han var ordförande i ungdomsförbundet och en person som partiledningen hyste stort förtroende för.

I februari tidigare i år blev han omhändertagen av polis efter att ha varit berusad på en cocktail av alkohol och tabletter. Han tog time-out, genomgick behandling och sa så här i när behandlingen var över.

– Om jag skulle falla tillbaka, även om det bara handlar om en enstaka tablett eller en enstaka öl så kommer jag självmant att avsäga mig min plats i riksdagen och avgå från politiken helt och hållet. Nu har jag fått en ny chans trots allt och jag skulle aldrig kunna leva med att han svikit så många människor en gång till.

En tid senare återföll han i missbruk. Partiledningen uppmanade då honom att avsäga sin riksdagsplats och därmed också sin lön på 56 000 kronor i månaden. Varken Ekot, eller Sverigedemokraternas partiledning har lyckats nå Petzäll i dag.

Vad innebär detta för förtroendet för Sverigedemokraterna?

– Min förhoppning är att det i längden inte ska påverka förtroendet för Sverigedemokraterna. Vi har försökt att hantera detta utifrån de förutsättningar som har funnits. Man kan inte alltid gardera sig från att enskilda individer faller in i missbruk.