Linnéuniversitetet

"Bokhyllor som rasade var felmonterade"

1:43 min

Den nya byggnaden på Linnéuniversitetet i Växjö har kritiserats för att den har byggts med väggar som inte tål bokhyllor med för mycket böcker i.  Men enligt Christel Olsson som är avdelningschef för lokal- och serviceavdelningen på universitetet beror rasen på att hyllorna monterats fel.

-Det beror på att hyllorna inte var uppsatta och monterade på rätt sätt i väggarna. Man hade inte följt anvisningarna för hur de ska monteras.

-Det här är väldigt olyckligt och sådant här får inte inträffa. Vi har gått ut med information direkt efter att det här inträffade och vi har börjat åtgärda felen i rummen, säger Christel Olsson.

Hyllor ramlade ner

Den nya byggnaden på Linnéuniversitetet har kritiserats för att den har byggts med väggar som inte tål bokhyllor med för mycket böcker i.

Hyllsystemen fulla med böcker, ramlade bara ner i våras och det hade kunnat sluta riktigt illa om personen hade varit inne i rummet.

Hus N, byggt i glas och trä, är så fint att det nominerats till pris för bästa byggnad i Växjö. Men personalen som har sina tjänsterum i huset är inte lika imponerade.

Felmonterade

De små rummen har väggar som inte klarade av det väggfasta bokhyllesystemet, socialpsykologen Thom Jonsson höll också på att få bokhyllan full med böcker över sig i våras och sedan dess har han knappt vågat jobba i rummet, trots att man nu skruvat fast hans hyllor bättre.

-Men det är inte väggarna det är fel på. Att hyllorna ramlade ner berodde på att de inte satts upp på rätt sätt av leverantören av hyllorna, säger Christel Olsson.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se