Terrormisstänkta på plats i brittisk domstol

1:31 min

I dag hålls domstolsförhandlingar med de sex män som greps i Storbritannien förra veckan misstänkta för att ha planerat terrorattacker i landet.

De sex männen som är mellan 25 och 32 år gamla, hemmahörande i Birminghamn i nordvästra England ska enligt polisen ha förberett flera terrorattacker i landet. Fyra av männen ska ha varit direkt inblandade i förberedelserna medan två av dem endast är anklagade för att ha finansierat verksamheten och undanhållit information om terrorplanerna

Enligt det som hittills har läckt ut från polisutredningen ska tre av de fyra huvudanklagade ha planerat att själva genomföra självmordsdåden och två av dem har genomfört resor till Pakistan där de deltagit i träningsläger där de bland annat lärt sig tillverka sprängladdningar, bombbälten och gift. Dessutom ska de ha spelat in filmer där de hyllar martyrskapet. Den fjärde huvudanklagade ska ha hjälpt dem med resor och planering av dåden.

Männen greps förra veckan i Birmingham, där det ena regeringspartiet, Liberaldemokraterna, samtidigt genomförde sin stora partikonferens med över 8 000 deltagaren. Men enligt polisen ska det inte ha varit målet för de misstänkta terroristerna. Vad som var målet är fortfarande inte känt.

Gripandena skedde efter en omfattande polisutredning, där flera polismyndigheter såväl som säkerhetstjänsten MI5 varit inblandade. Spaning mot männen ska ha skett under flera månader och gripandet ska ha gått förhållandevis odramatiskt till.

I torsdags greps ytterligare en man misstänkt för inblandning i terrorplanerna och mannen som är i 20-årsåldern sitter fortfarande i förvar i väntan på häktningsförhandlingar senare i veckan.