Nyköping

Vårdkritik efter pojkes död

2:14 min

Landstinget ser över sina rutiner efter kritiken från Socialsstyrelsen om brister i vården av en 15-åring som sökte vård i Nyköping vid flera tillfällen utan att få en diagnos och som sedan dog.

Socialstyrelsen är kritisk eftersom pojken haft sådana symptom att sjukvården borde ha haft borrelia som en alternativ diagnos.

Men vårdpersonalen nöjde sig med att ställa frågan, enligt Görel Wachtmeister, som är chefläkare i Landstinget Sörmland.

– Borrelia är en sjukdom som kan ge väldigt olika symptom och det är en lurig diagnos många gånger. Därför ska man tänka på det och det har man faktiskt gjort. Det har frågats om han har fästingbett, men borreliaprover har inte tagits, säger chefläkare Görel Wachtmeister.

Varför då?

– Jag kan inte svara på det.

Det var 2007 som pojken första gången sökte vård för smärtor i huvud, nacke och rygg. När han åter sökte vård ett år senare så hade problemen förvärrats och han hade dessutom fått smärtor i magen.

Han undersöks sedan flera gånger, både på vårdcentral och på lasarettet i Nyköping men utan att någon diagnos kunde ställas. Vid ett tillfälle fick han antibiotika och blev tillfälligt bättre. I februari 2009 hittades han död i hemmet. En obduktion visar att en kronisk inflammation och hjärnsvullnad var dödsorsaken. Och det kan bero på borrelia som orsakats av ett fästingbett. Något pojken inte testades för.

Han sökte vård på vårdcentral och på till exempel akuten och barnkliniken på Nyköpings lasarett. Men det journalsystem som används på sjukhuset idag är inte kopplat till journalerna på vårdcentralerna, enligt Görel Wachtmeister.

– Det skulle kunna vara en varningsklocka om vi såg att det var många besök på en vårdcentral till exempel, säger Görel Wachtmeister

Landstinget har gjort en händelseanalys, en egen utredning, och nu ska man bland annat se över sina riktlinjer för hur man ska göra vid olika sjukdomstillstånd.

– Nu med facit i hand så är det klart att det vore bra att ha haft ett borreliaprov så att man skulle veta om det var det eller inte. Det kan ju vara så att det inte var borrelia heller. Vi vet faktiskt inte det, säger Görel Wachtmeister.