Petzälls ekonomi tryggad fyra år

1:21 min

Riksdagsledamoten William Petzäll från Borås som hoppar av sitt parti och blir politisk vilde krävde flera miljoner konor för att lämna sin riksdagsplats. Sverigedemokraterna sa nej men Petzäll har ändå trygg inkomst från riksdagen dom närmaste fyra åren.

Sverigedemokraterna är kritiska och hävdar att Petzäll sitter kvar för pengarnas skull.

– Det är ju så att en riksdagsledamot får 56 000 kronor i månaden och det finns väldigt få möjligheter att frånta honom det mandatet, även om han inte sköter det. Det är en försörjning i tre år - jag ser det inte som något annat, och det är ju jättetråkigt, säger Linus Bylund, pressekreterare för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

SD hade helst sett att William Petzäll helt lämnat sin plats i riksdagen och inte som nu att han sitter kvar som politisk vilde.
Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Björn Söder, säger att Petzäll krävde en stor summa pengar av partiet för att lämna sin riksdagsplats, men att partiet inte gick med på detta. Enligt Borås Tidning ska William Petzäll ha krävt tre miljoner kronor av partiet för att gå med på att lämna sin riksdagsplats.

Kan komma att skriva en bok
Nyheterna har utan framgång sökt William Petzäll för en kommentar. Men till Nyheter24 sa Petzäll i går kväll att han förnekar att han skulle krävt pengar för att lämna sin riksdagsplats

- Hade jag velat tjäna pengar så hade jag kunnat skriva en bok och släppa med massa dokument. Jag har varit med i partiet i fem år och umgåtts med många i toppskiktet så det är klart att man vet mycket.

Men det kommer jag inte göra om inte partiet tvingar mig till det, säger William Petzäll.

Petzäll uppger att hans juridiska ombud haft ett möte med partiet och då fått löftet att allt skulle hållas internt. Men det har man inte lyckats med och enligt Petzäll har nu flera rykten om honom startats på internet.

"Går omkring och njuter"
Som riksdagsledamot har Petzäll en månadslön på 56 000 kronor samt rätt till förmåner i form av fria resor i tjänsten och bidrag för bostad i Stockholm på maximalt 8 000 kronor i månaden.
I samband med valet 2010 hördes William Petzäll också kommentera det faktum att han kommit in i riksdagen med att han, "bara går omkring och njuter, 60 000 kronor i månaden för skattebetalarnas pengar".

Om Petzäll sitter perioden ut i tre år till har han också rätt till inkomstgaranti i ett år efter det: 80 procent av lönen, vilket i det här fallet betyder 44 800 kronor i månaden.