Grekiska parlamentet godkände ny fastighetsskatt

I Grekland röstade parlamentet på tisdagskvällen igenom en ny fastighetsskatt. Samtidigt pågår för tredje dagen i rad en transportstrejk, som skapar fullständig kaos i trafiken i Aten.

Den nya skatt som parlamentet röstade igenom är mycket impopulär, men är viktigt för att den grekiska regeringen ska kunna visa att den verkligen kan driva igenom åtstramningarna, som krävs för att få ut mer lån från IMF, Internationella valutafonden och EU.

På onsdag kommer en ny inspektionsrunda från IMF, EU och Europeiska centralbanken till Grekland för att se hur väl regeringen lyckas att hålla i statskassan och minska budgetunderskottet.

Efter möten i helgen med grekiska finansminister ska inspektörerna ha krävt skriftliga löften från regeringen om att sparpaketen verkligen införs.

Om Grekland inte får låna ytterligare åtta miljarder euro återstår bara konkurs. Men missnöjet bland allmänheten med åtstramningarna växer och nya demonstrationer är utlysta.

Kritiken kommer också från EU och IMF om att takten i sparandet är för låg. Ett löfte om att minska 730 000 offentligt anställda med en femtedel och att sälja ut statliga förlustföretag har inte uppfyllts än.

Skatteflykten fortsätter också och målet att kapa budgetunderskottet till 7,6 procent av BNP, bruttonationalprodukten verkar långt borta.

I juni när parlamentet röstade om sparåtgärder blev protesterna på gatan våldsamma och 100 skadades under två dagar av gatustrider i centrala Aten. Oron är stor för att något liknande kommer att ske efter dagens omröstning.

Regeringspartiet PASOK har tappat i opinionsundersökningarna och har dessutom bara en marginell majoritet i parlamentet med 154 platser av 300. En PASOK ledamot sparkades ut sedan han hade röstat mot ett tidigare sparpaket.

92 procent av grekerna ser sparåtgärderna som orättvisa och 72 procent anser att de inte kommer att fungera enligt en opinionsundersökning av grekiska Mega-TV. 23 procent sa att de inte kommer att betala de nya skatterna.