Oljebråket på Cypern trappas upp

Nyhetsbyrån AFP uppger idag att Turkiet nu har skickat ett eget fartyg som ska borra efter gas utanför Cyperns kust, och att det eskorteras av flera militärfartyg. I dag debatterar EU-parlamentet den ökande spänningen mellan Cypern och Turkiet. Oron ökar för en väpnad konfrontation.

- Det är i det här läget inte bra att öka spänningen i den här regionen. Det är bekymmersamt, säger EU-parlamentarikern Lena Ek, som är mycket oroad över utvecklingen.

Flera decennier av bottenfrysta relationer mellan Cypern och Turkiet har försämrats ytterligare de senaste veckorna, och nu pekar vissa på risken för en ny militär konfrontation efter drygt 35 år av skakig fred mellan turkar och greker i området.

Konflikten har trappats upp efter att den grekcypriotiska regeringen nyligen godkänt att ett amerikanskt företag får borra efter olja och naturgas söder om Cypern. Rätten till havsbotten runt Cypern är sedan länge en av de mest känsliga frågorna i området.

EU:s utrikeschef, Catherine Ashton, kommer i dag till Strasbourg för att debattera med EU-parlamentariker om vad EU kan göra för att lätta på spänningarna.

Den grekcypriotiske EU-parlamentarikern Ioannis Kasoulides välkomnar att EU:s utrikeschef Ashton redan har kritiserat Turkiets militära hot, men när det gäller makt att stoppa konflikten sätter han mer hopp till USA än till EU.

- Det är USA som måste vara katalysator för att se till att Turkiet inte gör allvar av sina militära hot, säger Ioannis Kasoulides.

Cypern inte är medskyldigt till den upptrappade konflikten, enligt Ioannis Kasoulides. Vi bara följer internationell rätt, säger han, och han tror inte alls på Turkiets officiella linje att de agerar för turkcyprioternas bästa.

- Om Turkiet värnade om turkcyprioterna skulle de respektera Cyperns rätt till sin egen havsbotten, och det är inte fallet nu, säger Ioannis Kasoulides.