WILLIAM PETZÄLL

Tre miljoner kronor - för att göra ingenting

56 000 i månaden utan att jobba, och inkomstgaranti på 537 000 kronor i ett år. Så ser resterande mandatperiod ut för avhoppade Sverigedemokraten William Petzäll.

Sverigedemokraternas representant på dalabänken i riksdagen, William Petzäll, behöver som politisk vilde inte gör någonting alls för att få ut sitt arvode på 56 000 kronor i månaden resten av mandatperioden, cirka 2,5 miljoner kronor.

Han kommer också få en inkomstgaranti på 537 000 kronor i ett år.

Och eftersom han även är bosatt i Varberg har han rätt till en betald bostad i Stockholm plus 110 kronor i skattefritt traktamente per dag när han är i Stockholm.


Besked i måndags
Det var i måndags som det kom fram att Sverigedemokraternas representant på dalabänken, William Petzäll, beslutat sig för att lämna partiet och bli politisk vilde.

23-årige William Petzäll har de senaste åren varit en av Sverigedemokraternas mest framträdande företrädare.

Han var ordförande i ungdomsförbundet och en person som partiledningen hyste stort förtroende för.


Time-out efter fylla
I februari tidigare i år blev han omhändertagen av polis efter att ha varit berusad på en cocktail av alkohol och tabletter.

Han tog time-out, genomgick behandling och sa så här i radio sjuhärad när behandlingen var över:

- Skulle jag falla tillbaka i det på något sätt, och jag menar alltså en enda öl eller en enda tablett, så kommer jag självmant att avsäga mig min plats i riksdagen och avgå från politiken helt och hållet.

Återfall
En tid senare återföll han i missbruk.

Partiledningen uppmanade då honom att avsäga sin riksdagsplats och därmed också sin lön på 56 000 kronor i månaden. Men så ser det alltså inte ut att bli.

Petzäll säger sig nu vilja stanna kvar i riksdagen för att arbeta med beroendefrågor.

Han har enligt uppgift kontaktat Moderaterna för att gå med i partiet, men inte fått något gehör för detta.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se