Miliband vill återvinna förlorat förtroende

1:51 min

Efter ett år på partiledarposten i det brittiska Labourpartiet, med vikande opinionssiffror och sviktande förtroende internt, var det i dag dags för Ed Miliband att tala vid partiets kongress i Liverpool. Han lovade medlemmarna ett nyfött Labourparti.

– Jag är inte Tony Blair, jag är inte Gordon Brown heller, sa Ed Miliband i sitt tal

– Båda stora män som åstadkommit stora saker, Men jag tänker göra saker på mitt sätt.

Passningen till dem som tvivlat på hans kapacitet att leda partiet var tydlig. Ed Milliband har varit hårt ansatt den senaste tiden Dels internt efter att han gått på tvärs mot fackföreningarna och deras planer på storstrejker senare i höst. Dels utifrån eftersom den brittiska ekonomin var i ruiner när Labour efter 13 år lämnade över makten till de konservativa och liberaldemokraterna för ett och ett halvt år sen. Han medgav att partiet har en uppförsbacke i att återvinna väljarnas förtroende.

– Vi tappade förtroende på ekonomin men jag är bestämd i att vi ska återvinna det förtroendet, sa han och slog knytnäven i talarstolen.

En stor del av talet handlade också om att kritisera regeringen och deras svårigheter att få fart på den brittiska ekonomin.

Men framför allt var det ett tal om moral. Hur det brittiska samhället av idag belönar girighet och snabba pengar. Ett samhälle som måste förändras i grunden. I stället ska Ed Milibands Storbritannien belöna hårt arbete och långsiktigt satsande företag. Men hur denna förändring ska ske nämnde han inte. Phil Wiseman, medlem i partiet sedan många år var skeptisk efter talet.

– De där giriga han pratar om finns också i vårt parti också. De måste han bli av med först.