Våldsamheter riktade mot romer i Bulgarien

1:57 min

I flera bulgariska städer är läget spänt efter våldsamma demonstrationer de senaste dagarna. Protesterna riktar sig mot romer och oron är stor för att våldsamheterna ska eskalera mer.

Oroligheterna är de värsta på flera år i EU-landet Bulgarien. I områden där det bor många romer vaktar poliser nu så att inte människor utifrån ska attackera boende.

Protesterna startade efter en ung mans död i Katunitsa i helgen, nära staden Plovdiv. Flera i samhället anklagar en romsk ledare för dödsfallet. Hus och bilar har satts i brand i våldsamma hämndattacker. Människor har ropat nazistiska och anti-romska slagord. 

Protesterna har spridit sig i landet via Facebook till flera bulgariska städer. I går var över 2000 personer ute på gatorna i huvudstaden Sofia igen för andra kvällen i rad. Ungdomar har kastat sten, vandaliserat kaféer och också attackerat moskéer. Flera har skadats. I hela landet har omkring 160 personer gripits, många av dem är under 18 år. 

Bulgariska politiker är mycket bekymrade men betonar att det inte handlar om generella etniska motsättningar. Flera av dem som demonstrerar är högerextrema. Att många unga är ute på gatorna ses som ett uttryck för bristen på framtidstro i EU:s fattigaste land.

Den ekonomiska krisen i Europa har också slagit hårt i Bulgarien. Presidenten Georgi Parvanov har kallat det nationella säkerhetsrådet till ett möte inom kort för att planera åtgärder som kan skapa ordning och förebygga etniskt våld.

Flera gånger i år har olika bråk brutit ut i samhället där bland annat romer och muslimer trakasserats. Experter varnar nu för att våldsamheterna bara är början på vad som komma skall. Förklaringarna de ger till människors vrede är politiska misslyckanden med stora sociala klyftor, en skenande korruption och ett svagt rättsväsende.