Allt mer isolerat Israel skyller på arabisk vår

2:34 min

Den diplomatiska krisen mellan Israel och Turkiet blev akut för tre veckor sedan när Turkiet utvisade Israels ambassadör. Det skedde efter att Israel vägrat be om ursäkt för den så kallade Mavi Marmara-incidenten. Nu går det knappt en dag utan att Israel och Turkiet utbyter offentliga giftpilar.

I det alltmer isolerade Israel är det många som tycker att Netanyahu gjorde rätt, bland andra kommentatorn Yossi Klein Halevi, som vår korrespondent har träffat.

– Man ber inte om ursäkt om man inte haft fel, säger Yossi Klein Halevi, som dessutom är övertygad om att Turkiet skulle ha använt en ursäkt inte för att försonas med Israel, utan för att förnedra Israel och stärka sin egen ställning i en alltmer Israelfientlig arabvärld.

Relationen mellan Turkiet och Israel har successivt försämrats sedan Gazakriget, då Turkiets premiärminister Erdogan demonstrativt stormade ut ur en tv-sänd paneldebatt med Shimon Peres under toppmötet i Davos.

Ett år senare inträffade den omtalade incidenten med stolen, där Israels vice utrikesminister förnedrade den turkiske ambassadören genom att tvinga honom sitta på en alltför låg stol.

Till det kommer Gazaflottiljen, Mavi Marmara, och de senaste dagarnas giftpilar, där Erdogan anklagat Israel för att utnyttja förintelsen för att alltid själv framstå som det största offret.

Liksom många i Israel skyller kommentatorn Yossi Klein Halevi Israels nuvarande isolering på omständigheter som landet inte kan påverka: den arabiska våren med dess geopolitiska förändringar.

Han ser inget som Israel hade kunnat göra annorlunda, eftersom de som kritiserar Israel i dag och belönar palestinierna med stående ovationer i FN inte är ute efter att ifrågasätta Israels politik, utan Israels legitimitet, säger han.

Det drabbar inget annat land i världen, hur illa landet än uppför sig, menar Yossi Klein Halevi.

Israelerna, som alltid tidigare sett isolering på världsarenan som något man tvingas leva med, upplever nu en känsla av akut belägring, både militärt och politiskt, säger han.